28 листопада: народний календар і астровісник

28 листопада: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні початок Пилипівки; на якій кобилі приїде зима і чим переймаються прогресивні мешканці Кремнієвої долини.

Відсьогодні розпочинається Різдвяний (Пилипівській) піст, а ще Церква вшановує мучеників і сповідників Гурія, Самона і Авіва. Всі ці святі жили в ІІІ-ІV століттях і загинули мученицькою смертю за христову віру.

В народі казали, що на Гурія «зима приїжджає на рябій кобилі й розганяє всю нечисть». Начебто різні злі духи затихають і залягають аж до Святок. Щоправда, існує зовсім протилежна думка: саме під час посту лукавий намагається всіляко дошкуляти віруючим. Щодо коня (чи кобили), то ставлення українців до цієї тварини було амбівалентним: позитивним і негативним водночас. Наші пращури вірили, що кінь – міфічний посередник між світами, який спілкується з мертвими, тому має здатність віщувати, особливо лихо: «Кінь води не п’є, він на воду дує»; «Проломився (спотикнувся) кінь вороний на широкім мості». До того ж кінь нібито за дванадцять днів чує весілля або весну, бо матиме собі тяжку роботу: «Чує на себе лиху годину». Кінь фігурує у лікувальній магії, зокрема в замовляннях від «звиху», «вдарів», а також у разі кровотеч. А ще кінь був найпоширенішим і найбільш завуальованим символом чоловічої статі, сексуальної енергії та сили.

Народні прикмети на погоду такі: «Якщо в цей день лежить сніг, то долежиться до повені»; «Яка ніч у Пилипівку, такий день у Петрівку». Пилипівський піст, крім усього, співпадав і з зимовим сонцестоянням (21 грудня). Як слушно мовить прислів’я: «У Пилипівку день до обіду».

Іменинники нині Микола, Петро, Григорій, Микита.

Сьогодні 10-ий і 11-ий місячні дні. Сприятливий час для початку голодування, дієти. Якщо традиційний християнський піст ви вважаєте анахронізмом і рекомендації святих отців вам не указ, беріть приклад з мешканців Кремнієвої долини: останнім часом там просто схибнулися на фастингу – так званому інтервальному голодуванні, злегка приправленому медитацією. Вразливою частиною тіла сьогодні може стати спина, хребет. А ще – тримайтеся меж, рамок, кордонів, не заходьте на чужу територію. Навряд чи на вас там чекатимуть із хлібом-сіллю. До речі: якщо сьогодні впаде зі столу ніж, або сіль розсиплеться – до сварки. Запобігти їй можна лише одним єдиним (перевіреним) способом: одразу ж жартома погавкайте один на одного. Стрижка збільшить ваші шанси виграти в лотерею. Принаймні один пан весь час так робить. І виграє.  

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1892 році: -16,2; а найтеплішим у 1949 – +14,0.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-