27 листопада: народний календар і астровісник

27 листопада: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Пилипа; заговляємось на 40-денний Різдвяний піст, і хто до кого прилип.

Сьогодні християни східного обряду заговляються на Різдвяний піст і вшановують пам’ять апостола Пилипа, одного з найближчих учнів Ісуса Христа. Пилипівка, а саме так називали в народі Різдвяний піст – один із чотирьох так званих «довгих» постів церковного року. Він починається наступного дня після дня пам’яті апостола Христового Пилипа – 28 листопада і триває 40 днів. Завершується ж 7 січня одним із найсвітліших християнських свят – Різдвом Христовим. Піст цей не такий суворий, як Великий (передпасхальний). Утримуватися треба тільки від м’ясних, молочних продуктів, яєць, натомість дозволяється риба й олія.

У давнину, напередодні Пилипівки українці готували смачну обрядову вечерю – борщ, локшину, пиріжки, вареники, смажили м’ясо, зокрема птицю. За звичаєм, до батьків приходили вечеряти дочки з зятями, котрі недавно побралися, а також запрошували кумів та одиноких сельчан. Залишки від вечері відносили нужденним. На заговини дівчата й хлопці організовували вечірку-складчину. На такі сходчини збиралися й сімейні родини. Тим, хто не встиг заслати сватів і хто їх не дочекався, доводилося продовжити парубкування та дівування. В таких випадках казали: «Пилип не до всіх прилип».

У цей час люди спостерігали за погодою. «Яка ніч у Пилипівку, – казали, – такий день у Петрівку», а «Якщо на Пилипівський піст лежить сніг, то він лежатиме до повені», себто буде холодною і сталою зима. «Іній на Пилипа – буде овес, як липа», «Хто святкує Пилипа, той буде голий, як липа».

Іменинники нині Пилип, Григорій, Дмитро, Олександр, Олексій, Сергій.

Набирає сил молодий місяць, сьогодні вже 9-ий і 10-ий місячні дні. Зранку може трохи потрясти – мстива богиня темряви і потойбічних сил Геката, перед тим як піти за лаштунки, може якийсь номер і викинути, але то все дурниці, жіночі примхи. Затим настане надзвичайно сприятливий час для початку будь-якої важливої справи. Якщо у вас упереджене ставлення до понеділка – відкладіть задумане на вівторок. Символ 10-го місячного дня –  джерело. Ідеальний час для примирення, зустрічі з родичами, медитацій з генеалогічним деревом. Традиції, як і генетика, мають над нами величезну і незриму владу, і марна справа їм опиратися.   

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1892 році: -15,1; а найтеплішим у 1898 – +14,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-