26 листопада: народний календар і астровісник

26 листопада: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Іоанна Златоуста; шукаємо гуску і готуємось до осяяння.

За церковним календарем сьогодні святителя Іоанна Златоуста, архієпископа Константинопольського – одного з Вселенських святителів і учителів Церкви, богослова. Своє промовисте прізвисько «Златоуст» він дістав за дивовижний ораторський дар. Іоанн народився в космополітичній Антіохії. Батько помер, коли майбутній святий був ще малим дитям. Його виховувала мати – ревна християнка. Хлопчик був дуже обдарованим, здобув чудову освіту. Його спокушали високою чиновницькою посадою, але він, бачачи всю фальш мирського життя, по суті своїй язичницького і лише ледве-ледве, для годиться, прикритого пеленою християнства фарисейського штибу, обрав шлях чернецтва. В 398 році його призначають архієпископом на Константинопольську кафедру, сподіваючись, що він, людина «книжна» й «не від світу цього», буде слухняним статистом при імператорському дворі, але можновладці жорстоко помилилися: Іоанн одразу ж виявив абсолютну незалежність і за будь-яких обставин керувався лише євангельськими принципами. До того ж, він піддавав нищівній критиці правлячу верхівку і деяких священиків. Неймовірна розкіш одних і злидні інших були для Іоанна Златоуста ознакою глибокої недуги, що вже тоді вразила молоде християнське суспільство. Тож не диво, що в Іоанна невдовзі з’явилася сила-силенна ворогів як серед світської влади, так і серед церковників. Все це закінчилося тим, що імператриця Євдоксія відправила Іоанна Златоуста на заслання на Кавказ. Там він і помер 14 вересня 407 року, на 60 році життя. Останніми його словами були: «Слава Богу за все». По собі святий залишив величезну кількість проповідей, богословських праць, молитов. Він є також автором літургії східного (візантійського) обряду.

Народна прикмета на сьогодні така: «Якщо на березі ставка сидять гуси й голови в пір’я поховали – на різке зниження температури».

З іменинами вітайте Івана.

Краплею по краплі нечутно відмірює час зоряно-місячна клепсидра. Сьогодні 8-ий та 9-ий місячні дні. Місяць у загадкових, але практичних Рибах. До обіду енергетика позитивна, а після обіду настає час зловісної Гекати, який захопить і добрячий шмат понеділка. Може так статися, що все, на що ви тривалий час закривали очі, проявиться, вилізе назовні. Сьогодні ліпше більше мовчати, ніж говорити. Не всі доросли до рівня Златоуста. Будьте готові до несподіваного осяяння, евристичної думки. Попри несприятливу енергетику дня – це час активного відпочинку, подорожей, тож вповні скористайтеся нагодою! 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1999 році: -17,6; а найтеплішим у 1928 – +13,0.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-