20 листопада: народний календар і астровісник

20 листопада: народний календар і астровісник

Укрінформ
Чому Ієрон уникав армії, чи час діставати ґринджоли і чи й дійсно понеділок важкий день.

Сьогодні мученика Ієрона, а також 33-ох інших, постраждалих разом з ним за християнську віру в ІІІ столітті. Ієрон жив у Каппадокії (нині територія Туреччини). У парубка була наречена, він займався господарством, але тут несподівано оголосили додатковий призов до римської армії. Імператорам не вистачало сильних молодих чоловіків, які могли б поповнити військо. Варто зауважити, що на нинішніх українських призовників римляни мабуть і не глянули б – надто хирлявими вони їм би видалися. Приміром, за 5 годин римський легіонер, з понад 20-ма кг спорядження, на тренуванні мав пройти звичайним кроком 29 км, а прискореним – 35 (приблизно такі ж нормативи нині в ізраїльській армії; у нас таке по силах морпіхам). Християнин Ієрон всіляко ухилявся від служби, а коли до нього прийшов загін солдат, щоб насильно забрати в армію, хлопець накинувся на них з киркою. Когось убив, когось поранив, хтось накивав п’ятами. Розігнати римських військовиків йому допомагали родичі й друзі, тому вся компанія декілька днів переховувалися, але римляни їх знайшли, арештували, звинуватили у спробі заколоту і стратили.

О цій порі «Річки льодом вкривалися – зимові дороги відкривалися», тому українці діставали ґринджоли – низькі широкі сани, що трохи розширювалися від передка. У містах кузов карети або ж увесь екіпаж з колесами теж встановлювали на полоззя санок. Взимку ґринджоли рятували містян від тряски, якої було не уникнути, їздячи по бруківці. Під час відлиг екіпажі знову ставили на колеса. І так повторювалося декілька разів.

З іменинами вітайте Валерія, Афанасія, Кирила, Михайла, Олександра, Сергія.

Сьогодні 3-ій місячний день і на небі з’являється тонесенький серпик місяця. Тиждень розпочинається з високого старту. Довго розглядатися по сторонах, позіхати і сонно чухати потилицю не доведеться. Встати бажано раненько, а потім гарненько потрудитися. Що поробиш: навіть Земля крутиться навколо своєї осі і навколо Сонця! На схильних до пасивності людей можливі астральні напади, тож або ховайтеся під стіл, або першими нападайте. Сміливість вітається. Енергетика дня важка, отже, мусимо запастися терпінням. Не варто розпочинати нічого нового – сьогодні саме той випадок, коли фраза «понеділок – день важкий», правдива на всі 100 відсотків. Інтенсивні фізичні навантаження підуть лише на користь.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1993 року: -16,7; а найтеплішим у 1926 та 1963 – +14,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-