19 листопада: народний календар і астровісник

19 листопада: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині Павла-льодостава; якою буде зима для озимини і чи поцілять Стрільці, куди їм треба.

Наче зовсім нещодавно Покрову святкували й тішились навдивовижу лагідною осінню, а нині вже святителя Павла, патріарха Константинопольського, сповідника. З Павлом пов’язували льодостав – замерзання річок і озер. Після Павла можна було очікувати майже зимової погоди – снігу й добрячого холоду. Також казали: «Йде сніг – чекай сніжну й добру для озимини зиму».

Рятуючись від застуди, українці налягали на цибулю і часник. Ще з часів Київської Русі їх використовували як для профілактики, так і для лікування багатьох хвороб. Зокрема, витяжкою з часнику й цибулі промивали виразки, часник використовували, щоб уберегтися від епідемій. Інформація про вживання цих рослин із лікувальною метою наявна в лікарських травниках, господарських порадниках, записах іноземних лікарів, які жили в Україні, в етнографічній літературі. Між іншим, на сьогодні ситуація з часником на наших теренах не надто оптимістична. Майже 90% усього часнику на українському ринку – китайський. Він вирізняється бездоганним зовнішнім виглядом, але немилосердно напічканий хімією. Вітчизняний часник у промислових кількостях вирощується мало, до того ж, він, здебільшого, незадовільної якості, вражений хворобами. Ця рослина дуже чутлива до стану ґрунтів на яких росте. Існувало повір’я, що коли перестане родити часник, то наблизяться «останні часи».   

Іменинники сьогодні Павло, Лука, Герман, Микита, Анатолій, Арсеній, Микола, Олександра, Єфросинія, Клавдія.

Сьогодні 2-ий місячний день. Земля починає повільний процес вдихання, а Місяць, запліднившись сонячною енергією – рости. Вдалий і позитивний день, коли взаємодіятимуть планети «великого і малого щастя» Венера і Юпітер.  Займайтеся сьогодні тим, що надихає. Продовжуйте відпочивати, зустрічайтеся з друзями, або пориньте у самотність, головне, щоб вам було комфортно. Нині таланитиме Скорпіонам (вони навіть нікого не вжалять), гоноровим Дівам і милим Близнюкам. Рибам і Ракам зорі сприятимуть в амурних, і взагалі – сімейних справах, а Водоліям не треба ні з ким сваритися – час все розставить на свої місця. Стрільці ж поцілять, куди їм треба. Леви, так само як і Тільці, перебуватимуть в апатії. Як би там не було, нервувати не варто, все минеться. Хвороби в цей період менш агресивні, щоправда й ресурси організму теж майже вичерпані. 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1902 році: -17,6; а найтеплішим у 1926 – +14,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-