18 листопада: народний календар і астровісник

18 листопада: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Галактіона і новомісяччя; вся правда про мисливців і оголошуймо війну вірусам.  

Церква вшановує нині мучеників Галактіона і Єпістимію. Вони жили в ІІІ столітті й були нареченим і нареченою. Втім, замість щасливого подружнього життя, молоді обрали суворий шлях чернецтва в пустелі. Згодом їх було схоплено, піддано мукам і страчено.

Цього дня українці нічого не святкували, от, хіба що мисливці збиралися гуртом на полювання. Українці (переважно хлібороби) до мисливців ставилися неоднозначно. Останні здавна належали до категорії тих, хто пізнав «таємні ремесла». Наші пращури вірили, що удачливому мисливцю дичину гонить сам нечистий. Приписи, завдяки яким можна стати удачливим мисливцем – глибоко язичницькі і навіть антихристиянські. Приміром, щоб замовити рушницю, треба було прочитати «Отче наш» навпаки. Більше того, мисливці, йдучи на полювання, ніколи не просили помочі від Бога: «тому що мисливець іде вбивати те все, що створив Бог» і «проливати кров невинних тварин». Існувала й ще одна моторошна порада: причащаючись, той, хто прагнув влучно стріляти, мусив зберегти часточку причастя, а потім її розстріляти. Причому розстрілюючи часточку, людина мала чітко усвідомлювати, що розстрілює «розіп’ятого Христа». Але це, звісно, приписи чорної магії. Прикметно, що вполювати дичину задля того, аби не вмерти з голоду, гріхом не вважалося. Людина, за потреби, мала право взяти в природи стільки, скільки їй було потрібно, але не більше того.

Прикмети на сьогоднішній день такі: «Пізньої осені вітри переважно зі сходу – весна буде холодна»; «Якщо зірки на небі яскраві – на гарну погоду, тьмяні – на дощ або сніг».

Іменини нині у Григорія, Тихона, Іони.

Сьогодні зустрічаються 30-ий і 1-ий місячні дні. Одним словом – новомісяччя! Час відпочинку, неспішності в усьому. Добре відвідати храм, побувати на природі й не гнітитися ані важкими думками, ані важкою працею. В цей період добре займатися чищенням організму, приймати теплі ванни, займатися ароматерапією. Всіляко підтримуйте імунітет, адже в новомісяччя активізуються віруси. Не забувайте, що жінки гостріше реагують на місяць уповні, а чоловіки – саме на новий місяць. Особливо уважними треба бути в дорозі водіям – о цій порі уповільнюється швидкість реакцій. Діти стають більш вередливими, але добре піддаються вихованню. В їжі надайте перевагу овочевим супам і бульйонам.  

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1902 році: -17,1; а найтеплішим у 2002 – +14,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-