На підтримку Сенцова і Сущенка: PEN-клуб прийшов до посольства Росії в Берліні

На підтримку Сенцова і Сущенка: PEN-клуб прийшов до посольства Росії в Берліні

Фото
Укрінформ
PEN-клуб німецькомовних авторів провів акцію за звільнення українського кінорежисера, в'язня Кремля Олега Сенцова.

Акція, в якій взяли участь понад 30 представників різних країн, відбулася 15 листопада в Берліні перед посольством Росії у ФРН, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Посольські працівники повинні бачити нас, наш протест. Але ще важливіше, що сьогодні тут зібралися журналісти, які потім напишуть про це в газетах. Ми повинні постійно нагадувати про Олега Сенцова", - заявила Укрінформу організатор акції, берлінська письменниця і активістка Фрейя Клір.

Вона зазначила: щороку 15 листопада Міжнародний PEN-клуб відзначає міжнародний день ув'язнених письменників.

Російський соціолог, двоюрідний брат Бориса Нємцова Ігор Ейдман звернув увагу, що в Німеччині створено Форум російськомовних європейців, в завдання якого входить, зокрема, і підтримка політв'язнів у Росії. А також "доводити до відома місцевої (німецької) громадськості, що не всі російськомовні - пропутінські і підтримують цю злочинну систему, яка існує в Росії, а також захоплення і анексію Криму".

Ейдман і його однодумці, звичайно, не очікують, що російське посольство "злякається нашої демонстрації і відразу звільнить політв'язнів", але і мовчати вони не збираються. "Ми з цими вимогами прийшли сьогодні і будемо і далі домагатися звільнення і Сенцова, і (журналіста Укрінформу - ред.) Романа Сущенка", - запевнив Ейдман.

З плакатом "Свободу Роману Сущенку" стояв німецький юрист Крістіан Піпа, у якого, за його словами, "Україна в серці". "Дуже важливо, щоб цих людей не забували. Сумно, що випадок Сущенка не дуже голосно звучить в середовищі європейської громадськості", - поскаржився він. При цьому молодий чоловік сподівається, що ситуація зміниться, в тому числі і за допомогою ось таких акцій. "Якщо ми можемо зробити хоч якийсь внесок, ми повинні це зробити. Важливо те, що сьогодні тут зібралися письменники, журналісти", - сказав Піпа.

Читайте також: Адвокат сказав, чому Сенцова запроторили до ШІЗО

"Сенцов є символом усіх українських діячів культури, яких кинули за грати в Росії", - пояснює Віталій Олійник, українець, який живе в Німеччині понад 20 років. У свою обідню перерву він прийшов на Унтер-ден-Лінден з невеликим плакатом і приєднався до акції, хоча і не є письменником, а "представляє тільки самого себе". Віталій - член української громади, яка збирає допомогу для людей в Україні, відправляє медикаменти клінікам, в тому числі і на передову, привозить українських дітей з прифронтових регіонів на реабілітацію, організовує благодійні концерти.

Серед учасників акції був і давній друг України Рональд Вендлінг, який у четвер, як завжди за останні ось уже три роки, прийде під російське посольство з пікетом на підтримку українських в'язнів у Росії.

Акція за звільнення Олега Сенцова у Берліні / Фото: Танасійчук Ольга. Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-