Напад на

Напад на "Схеми": комітет Ради просить у силовиків звіту про хід слідства

Укрінформ
Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради закликав правоохоронні органи провести оперативне та результативне розслідування щодо нападу на журналістів програми "Схеми", який стався 7 листопада біля VIP-терміналу аеропорту "Київ".

Таке рішення комітет ухвалив під час засідання 15 листопада, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Михайло Ткач, журналіст програми "Схеми", неодноразово потерпав від перешкоджання професійній діяльності, і ми це вже багато разів розглядали на комітеті. На жаль, жодної успішної справи поки немає... Щодо випадку 7 листопада Комітет закликає правоохоронні органи провести максимально швидке, оперативне і результативне розслідування у цій справі. Ми собою не будемо підміняти правоохоронні органи", - зазначила голова профільного парламентського комітету Вікторія Сюмар.

Вона також попросила представників правоохоронних органів за два тижні прозвітувати про хід слідства.

Сам постраждалий журналіст програми "Схеми" Михайло Ткач зазначив, що їхня команда знімала сюжети про перельоти посадовців, у тому числі й лідера організації "Український вибір" Віктора Медведчука.

 "У нас була інформація, що приватний літак Віктора Медведчука є єдиним, якому дозволяється безперешкодне пряме сполучення між Україною та Росією. Ми вирішили звернути увагу на перельоти Віктора Медведчука, бо в нас були підстави підозрювати, що пан Медведчук може використовувати таке право для вирішення бізнесових питань чи нарощування іншого впливу, який немає стосунку до його участі в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи. Ми почали знімати й одразу ж на першій зйомці до нас підійшли невідомі люди, які сказали, що шукають бібліотеку. Але щойно до літака підійшли пасажири, як ці невідомі люди почали закривати об'єктиви відеокамер, штовхати оператора, оточили нас. Потім під'їхав мікроавтобус із охоронцями. Нам не дали зняти людей, які зайшли до літака", - сказав Ткач.

При наступних спробах відзняти необхідний матеріал знімальна група постійно зазнавала аналогічних нападів охоронців, частина з яких, зі слів Ткача, навіть закривали свої обличчя масками. При цьому журналісти щоразу пред'являли посвідчення. Крім того, 7 листопада ці особи заблокували рух автомобіля програми "Схеми", перешкодивши цим роботі представників ЗМІ.

Читайте також: Журналісти отримали погрози від представників Медведчука

Заступник начальника управління головного слідчого управління Нацполіції Олександр Ковтун пояснив, що за цими фактами Солом'янським управлінням поліції відкрите кримінальне провадження за частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

"У кримінальному провадженні наразі проведено ряд слідчих дій, у тому числі допитали Михайла (Ткача), оператора; встановили особи двох охоронців, які вчиняли ці дії, вони від показань наразі відмовляються. Щодо дій працівника поліції, який був на місці події та не припинив вчинення кримінального правопорушення, призначили службове розслідування, яке триває на даний час", - зазначив Ковтун.

За його словами, досудове розслідування триватиме протягом двох місяців із моменту повідомлення про підозру, але про підозру правопорушникам поки повідомлено не було.

Заступник керівника Київської місцевої прокуратури № 9 Сергій Романюк зі свого боку уточнив, що провадження перебуває на контролі, а слідчі дії тривають інтенсивно.

Як повідомляв Укрінформ, увечері 7 листопада в аеропорту "Київ" біля VIP-терміналу стався напад на журналістів програми "Схеми". Знімальна група у складі журналістів Михайла Ткача та Ярослава Бондаренка і оператора Кирила Лазаревича чекала на приліт із Росії Віктора Медведчука. Проте їм завадили: журналістів штовхали, били, відбирали камеру. Вони впевнені, що напад вчинили охоронці Медведчука.

Національна спілка журналістів України засудила напад на журналістів.

8 листопада прокуратура Києва розпочала кримінальне провадження за фактом перешкоджання роботі знімальної групи програми "Схеми".

Програма "Схеми" – це спільний проект журналістських розслідувань Радіо Свобода і телеканалу "UA:Перший". 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-