16 листопада: народний календар і астровісник

16 листопада: народний календар і астровісник

Укрінформ
Ким була Зимова Ганна; чи знайдуть спільну мову Овен із Левом і на кого чекає подарунок. 

До кінця року залишається 45 днів! А ще сьогодні виповнюється 905 років з дня смерті Анни (Янки) Всеволодівни – дочки великого князя Київського Всеволода Ярославича і сестри великого князя Київського Володимира Мономаха. У Анни було цікаве і непросте життя. Вона жила між Києвом і Константинополем – столицею тодішньої Візантії. У 1074 році дівчину заручили з візантійським царевичем Костянтином Дукою, але він невдовзі загинув у битві з норманами, через що шлюб так і не відбувся. Янка повернулася з Візантії черницею. У 1086 році при церкві святого Андрія в Києві князь Всеволод збудував  жіночий Андріївський монастир, в якому Анна Всеволодівна після постригу стала першою настоятельницею. В народі його так і називали: «Янчин» монастир». При монастирі вона заснувала першу школу для дівчат, де навчали грамоти, співам і шитву. Анна Всеволодівна брала активну участь у церковно-політичному житті Русі. В 1089–1090 роках, після смерті київського митрополита Івана II, вона очолила посольство до Константинополя й привезла нового митрополита Івана III.

Цей день у нас називали «Зимовою Ганною». «Ганна без снігу – не чекай хліба», «Ганна холодна – весна голодна», – казали українці. Або: «Янка на санках приїхала».

Іменинники сьогодні Василь, Петро, Олександр, Іван, Анна, Яна.

Перед критичним у психологічному плані для більшості людей новомісяччям, небесна канцелярія вирішила потішити нас доволі сприятливою погодою. Сьогодні 28-ий місячний день, астрологічне небо майже безхмарне. На видноколі – жодної поганої думки, жодної кривої посмішки, лихого слова, тим більше дії. Буде доволі комфортна температура в міжособистісних стосунках, а в колективах, особливо жіночих, хронічний шторм зміниться легким приємним бризом. Опадів у вигляді сліз теж не очікується, тож поділіться валер’янкою з котами. Таланитиме у справах Козерогам, Дівам і Терезам. Овен надибає зелену травичку, Леви, як завжди, щось вполюють (зверніть увагу на депозит), на Водоліїв і Риб чекає подарунок. Раків ніхто не чіпатиме. І то теж дуже добре.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1896 році: -13,4; а найтеплішим у 2002 – +18,0.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-