15 листопада: народний календар і астровісник

15 листопада: народний календар і астровісник

Укрінформ
Що робили українці на Єлпідофора, який сніг довше лежить і чи час позбуватися поганих звичок.

Нині за церковним календарем мучеників Акиндіна, Пигасія, Аффонія, Єлпідофора, Анемподиста та інших. Усі ці чоловіки з дуже незвичними для українського вуха іменами були підданими перського царя і загинули мученицькою смертю за християнську віру. Варто зауважити, що українців називали традиційними жіночими і чоловічими іменами переважно грецького, латинського і староєврейського походження. Для цього існували святці, а ім’я новонародженому давав місцевий священик. За це попові годилося заплатити: карбованцем, куркою, гускою, яйцями – хто чим міг. Але траплялося іноді й так, що платити селянину за родини-хрестини було нічим або ж принесене видавалося попові замалою платнею, тому останній упирався й ішов, як кажуть, на принцип. «Мовляв, що я можу зробити: сьогодні Єлпідофора і Анемподиста, тож буде твій малюк Єлпідофором». Селянин починає бідкатися: «Отче, та як же малому з таким ім’ям жити? А потім він виросте, ґаздою стане, а в нього таке чудернацьке ім’я. Ну який з нього, прости Господи, Єлпідофор! Назвіть його Миколою чи Іваном, Петром чи Данилом…», - мало не плаче селянин. Священик зітхає, дяк по-хитрому крутить вуса і мружить око. Селянин приносить останнього гусака чи курку і тоді піп називає немовля «по-людськи»: Гаврилом чи Кузьмою.

На Єлпідофора українці займалися справами й не святкували. А ще знали: «Перший тривкий сніг випадає на ніч; денний сніг довго не затримується».

Іменинники сьогодні Маркіян і Костянтин.

Сьогодні 27-ий місячний день. Забудьте про матеріальне і налаштовуйтесь виключно на духовне. Уявіть себе приміром… «крихітним олівчиком у руці Господа, який пише лист любові цьому світові». Чиніть, як зранені звірі: зализуйте рани, виривайте з серця отруйні жала кривд і образ мов тернини. Перетворимо ненависть в голуба, як ідеться в досить свіжому і надпотужному мегахіті Imagine Dragons – Believer. Загалом, сьогодні має бути досить вдалий день для всіх позитивно налаштованих до світу людей. А ще скористаймося гарною нагодою позбавитися хоч однієї поганої звички. Звісно, якщо ви не сама бездоганність. 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1908 році: -16,4; а найтеплішим у 1969 – +15,6.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-