14 листопада: народний календар і астровісник

14 листопада: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Кузі-Кузьминки – осені поминки або курячі іменини. 

Спадає останнє листя з дерев, за декілька днів від осінньої бароковості не залишиться й сліду. Сьогодні Церква вшановує пам’ять безсрібників і чудотворців Кузьми і Дем’яна. День зустрічі зими (так звані курячі іменини). Адже за старим стилем це початок листопада. Кузьма і Дем’ян вважалися захисниками людей і тварин від укусів змій та інших гадів. Крім того, їм приписували покровительство ремесел, зокрема ковальства, яке навчило селян землеробству. Найпишніше такий день відзначали ковалі – найпочесніші фахівці селянського співжиття. Це підтверджується тим, що за відсутності священика згоду на шлюб міг дати не хто інший як коваль. А ще наші пращури казали: «Кузьма з Дем’яном ковалі: закують дороги й річки – до весни не розкувати». Чесний і мудрий коваль посів належне місце в усній народній творчості. Він символізує охоронця хліборобської праці, винахідника плуга, який оплодотворив землю. У давнину на Кузьму-Дем’яна справляли «осінніх дідів» – вшановували покійників. «Якщо розвезе дорогу – не жди морозів до початку грудня»; «Випаде сніг – на весняну повінь».

Іменинники сьогодні Сергій, Олександр, Дмитро, Єлизавета, Петро, Юлія, Іван.

Усьому свій час: час на гірку, а час з гірки. Сьогодні вже 26-ий місячний день. За ведійським календарем – свято Утпанна Екадаші («ека» – один, «даша» – десять) – свято відданості, яке відзначається за 3 доби до повного місяця чи до новомісяччя. В кожній оселі має горіти лампадка на знак чистоти сумління і відданості Богові, до того ж, віряни мусять постувати, не вживати зерно і боби, не спілкуватися з тими, хто веде сумнівний спосіб життя, утримуватися від статевих стосунків, а ще подавати милостиню. В енергетичному плані це несприятливий день з важкою енергетикою. Проведіть його у помірних фізичних навантаженнях, всіляко уникаючи конфліктних ситуацій.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1908 році: -14,1; а найтеплішим у 2010 – +21,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-