6 листопада: народний календар і астровісник

6 листопада: народний календар і астровісник

Укрінформ
Хто такий Арефа і чи треба сьогодні дивитися у дзеркала.

За церковним календарем сьогодні преподобного Арефи, затворника Печерського, в Ближніх печерах, а також ікони «Всіх скорботних Радість». Чернече життя Арефи не вирізнялося нічим, крім… багатства. Він ходив у полатаній рясі, був дуже скупий і зібрав чимало добра. Про те прознали злодії, проникли в келію ченця і обікрали. Втрату статків Арефа сприйняв надзвичайно хворобливо. Він почав нарікати на Бога, впав у відчай і мало не вмер. У забутті йому з’явилися ангели і біси, які почали сперечатися, кому належатиме по смерті душа монаха. Ангели казали, що їм, адже він, як не як, молився, постився і на святих службах бував, а біси наполягали, що їм, бо покійник був таким зажерливим, що й багатьом мирянам до нього далеко було братися. Наостанок ангели сказали, що якби Арефа покаявся і перестав нарікати на Бога, то це б йому замінило щедру милостиню, і він би врятувався. Після цих слів монах прийшов до тями і почав видужувати. Все своє подальше життя він присвятив виключно покаянню та молитві. Помер він як праведник, а згодом був канонізований. Стосовно ікони «Всіх скорботних Радість», то цьому образу молилися всі, хто перебував у великій життєвій скруті та нужді. Один із древніх списків цієї чудотворної ікони знаходиться в Києво-Печерській лаврі.

Іменинники нині Вікторія, Олексій, Афанасій.

Що ж, мабуть трудові мозолі за вихідні вже в усіх зійшли, тож знову до праці! Сьогодні понеділок, 18-ий місячний день. Його енергетика пасивна, стихія вогонь, а символ – лід. День, сповнений протиріч. Все що з нами сьогодні трапиться – дзеркальне відображення того, що маємо в душі. Хтось нам заздрить? А з нами подібного не трапляється? Безхатько сказав «пару ласкавих» слів услід? Але чи завжди ми бездоганно милі і ґречні, хоч до ранки прикладай? Втім, інструкції з праведного життя немає, а день треба прожити спокійно й розмірено, пильнуючи думки і совість. Щасливі кольори – зелений, малахітовий, смарагдовий. Вони символізують повноту земного життя, радість і надію. Камінь – білий агат. На Сході його вважають амулетом дітей і немовлят, оберегом від лихого ока. До речі, 14-та річниця подружнього життя називається «агатовим весіллям».

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1891 році: -13,4; а найтеплішим у 1930 – +15,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-