2 листопада: народний календар і астровісник

2 листопада: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Артемія; чи варто танцювати під чужу дудку, і чи настав час змін. 

Цього дня Церква згадує великомученика Артемія Антіохійського. Цей святий був воєначальником при імператорі Костянтині Великому і його сині Констанції. За воєнні здобутки і звитягу був удостоєний посади римського намісника Єгипту. Коли ж до влади прийшов Юліан Відступник, і почались гоніння на християн, Артемій відкрито став на бік віруючих. За це його схопили, піддали тортурам і обезголовили у 363 році. Після страти військового, його тіло забрала одна антіохійська дияконіса і перевезла до Константинополя де поховала в храмі Іоанна Предтечі. В 1073 році часточку мощей святого Артемія привезли в Києво-Печерський монастир.

Цьому святому, так само як великомучениці Варварі, богомільні люди молилися аби уникнути випадкової смерті, а також про зцілення від різних фізичних недугів і хвороб, зокрема від гриж. Господині, які з якихось причин не поквасили капусту на зиму – могли це зробити на Артемія.

Іменинники нині Артемій, Олександра, Анастасія, Микола, Герман, Леонід.

Сьогодні 14-ий місячний день, його символ – дві сурми, флейта або чарівна сопілка. Та сама, граючи на якій, маленький Нільс вивів із замку полчища щурів, які потім втопилися в морі. Але не забуваймо і про зловісного Щуролова з німецьких легенд, тож коли почуємо звуки чужої дудки, не кидаймося одразу ж у танок. Ті танці можуть далеко куди і безповоротно завести… Ця місячна доба вважається однією з найпотужніших у місячному календарі. Треба працювати на повну силу, не збавляючи темпів. Якщо задумали щось змінити – рішуче змінюйте, корегуйте, адже скоро ситуація вийде з-під контролю і буде непідвладною. Не бійтеся ділитися амбітними планами з оточенням, можливо, почуєте важливе зауваження, конструктивну критику, пораду. Гарного всім дня!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1979 році:  -10,4; а найтеплішим у 1926 – +17. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-