Експерти назвали “больові точки” у гібридній війні з Росією

Експерти назвали “больові точки” у гібридній війні з Росією

Укрінформ
Основним напрямком гібридної війни Росії проти України є інформаційна сфера.

Про це свідчать результати опитування експертів, що презентовано на круглому столі «Україна та країни Східного партнерства у протидії гібридним загрозам заради суспільної безпеки» у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, практично усі опитані експерти (94,6%) серед напрямків основного удару для ведення війни гібридного характеру РФ проти України назвали інформаційну сферу. Проте оскільки допускалося декілька відповідей, то також були вказані культурно-гуманітарна сфера - концепти «русского мира», військова сфера, фінансово-економічна сфера, кіберпростір, енергетична та дипломатична сфери, йдеться в опитуванні. 

На думку авторів опитування, такі оцінки ще раз засвідчують, що гібридна війна Росії проти України спрямована не на військові сфери, а її першочерговий напрямок - інформаційно-пропагандистський.

Крім того, 64,9% респондентів вважають, що в Україні не врахували уроки 2014 року і не змогли реформувати систему безпеки держави до рівня, необхідного для протидії гібридним загрозам з боку Росії.

Головним дієвим механізмом агресора з хаотизації України експерти назвали агентуру впливу в політичному та фінансово-економічному середовищі (78,4%), а також проросійський олігархат (54,1%), контрольовані Росією українські ЗМІ та агентура ФСБ і ГРУ Росії (45,9%). 

Серед змін, яких, на думку експертів, бракує в державному безпековому механізмі для протидії гібридним загрозам, називаються перехід до дійсно парламентської республіки; запровадження цілісного стратегічного системного бачення державної політики та реформування; проведення тотальної люстрації; нейтралізація проросійського олігархату; підвищення відповідальності, чітко сформульована інформаційна політика тощо.

Водночас найбільш ефективними у протидії російській пропаганді експерти назвали волонтерів і свідомих українців (48,6%), неурядові організації та аналітичні центри (24,3%). 

Читайте також: МІП в умовах гібридної війни намагається забезпечити стратегічні комунікації - Біденко

Опитування проводилося Центром глобалістики «Стратегія XXI» у період з 18 по 28 серпня 2017 року. Всього в опитуванні взяли участь 37 українських експертів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-