1 листопада: народний календар і астровісник

1 листопада: народний календар і астровісник

Укрінформ
Хто в листопаді не мерзне, тому й коло Йордану нічого біда не зробить.

Ось і гайнув жовтень, наче й не було. На порозі – листопад, або, як його колись називали – «напівзимник», «ворота зими», «грудкотрус», «листопадень», «падолист». У народі кажуть: березень і листопад – як братові брат. Обидва місяці відмежовують різні пори роки і вирізняються конозистим характером. Березень відмикає ворота весні, а листопад – замикає ворота осені. Тому й мовиться, що він – «вересню внук, жовтню син, а зимі рідний брат».

Для переважної більшості європейських мов останній місяць осені має латинський корінь «новем», бо обіймав дев’яту («новембер») позицію в літочисленні Стародавнього Риму. Проте в багатьох слов’янських мовах, зокрема і в українській, листопад набув цілком самостійної назви. У білорусів це «листопад», поляків та чехів – «лістопат», у сербів і хорватів – «студепи». Але за часів Київської Русі останній місяць осені називався «груднем», а сучасний грудень – «студнем».

Якщо листопад дерев не обтрусить, то зима довгою бути мусить. У листопаді світанок із сутінками в полудень зустрічаються. Листопадовий день куций, що заячий хвіст.

День ангела сьогодні у Івана, Сергія, Антонія.

Нині 13-ий місячний день, його символ – колесо, диск, тому можливе повторення ситуацій, які відбувалися з вами у минулому. У будь-якому разі не нервуйте, сприйміть все спокійно, проаналізуйте й зробіть відповідні висновки. Незабаром все обов’язково проясниться. Вирішивши задавнені проблеми, ви отримаєте нові сили для подальшого розвитку, руху вперед. День накопичення нової інформації, знань, але все зайве треба одразу ж відкидати. Для початку важливих великих справ день не надто вдалий і краще зачекати більш слушного моменту.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1920 році:  -16,8; а найтеплішим у 1926 – +23,2. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-