Виробникам заборонять

Виробникам заборонять "ховати" склад продуктів за маленьким шрифтом

Укрінформ
Виробникам заборонять друкувати інформацію про склад продуктів шрифтом, який важко прочитати.

Про це зазначив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

«Діє система стандартів, регулювання, але що відбувається на практиці? Виробник може виготовляти менш якісну продукцію і збувати за нижчою ціною, або якіснішу продавати дорожче. Проте, коли споживач приходить до магазину і намагається прочитати склад продукту, визначити його якість, це не завжди вдається. У мене непоганий зір, але і я інколи не можу розібрати", - сказав він.

За словами Лапи, найближчим часом буде створено робочу групу при Аграрному комітеті Верховної Ради із напрацювання законопроекту про інформування споживачів щодо властивостей харчових продуктів. Він наголосив, що законопроект про інформування є дуже важливим з погляду коректного ставлення до споживача. 

Читайте також: Імпорт агропродукції зріс на $200 мільйонів за рахунок поставок із ЄС

"Для безпечності продуктів важливе питання не формальної наявності стандартів, а їх дотримання», - наголосив голова Держпродспоживслужби.

Він також повідомив, що наразі Держпродспоживслужба працює над розробкою та супроводом ряду законопроектів, прийняття яких дозволить сформувати адаптовану до вимог Європейського Союзу законодавчу базу.

До категорії важливих проектів Лапа відніс законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення заходів із біологічної безпеки та збереження тваринництва в Україні», який якраз регулює більшість питань. На даний момент він уже погоджений із більшістю органів центральної виконавчої влади. Зокрема, поточного тижня документ погодила Державна регуляторна служба.

«Зараз ми готуємо цей законопроект на розгляд Кабінету Міністрів», - повідомив голова Держпродспоживслужби.

Паралельно, за його словами, ведеться робота над адаптацією законодавства до вимог законодавства Євросоюзу. Уже прийнято закон про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, котрий вимагає запровадження НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Points).

Також цьогоріч схвалено закон «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров'я та благополуччя тварин», більшість норм якого набирають чинності з квітня 2018 року. До цього моменту, наголосив Лапа, потрібно розробити ще ряд підзаконних актів.

Далі на порядку денному - законопроект «Про безпечність і гігієну кормів» (№2845), а також робота над новою редакцією закону про ветеринарну медицину.

«Якщо якісно підготувати ці всі документи, я очікуватиму схвалення в поточному та наступному роках. Фактично, це сформує адаптовану до вимог ЄС законодавчу базу», - підсумував він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-