28 жовтня: народний календар і астровісник

28 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні поминальна Димитрівська батьківська субота і сакральний день подвійної дев’ятки.

Сьогодні Димитрівська батьківська субота – остання поминальна субота в цьому році (загалом їх шість). Названа на честь великомученика Димитрія Солунського, якого Церква згадує 8 листопада. Цього дня здійснюються велике поминання всіх померлих православних християн, тому добре було б щиро помолитися за всіх спочилих рідних і близьких, подати за них милостиню нужденним, відвідати напередодні ввечері або сьогодні вранці богослужіння, поставити панахиду.

А ще сьогодні преподобного Євфимія Нового, Солунського, якого в народі називали Єфимом-осіннім і навіть «болотяним». «Розкисли дороги – застрягли в Єфима ноги», - казали українці. Або: «Як зачнеться на Єфимку моква, то аж до морозів трива». Єфим остаточно покривав природу холодом, навівав на природу зимовий сон.

День ангела нині у Єфима, Дмитра, Афанасія. 

За місячним календарем сьогодні 9-ий день 9-го місяця. У Китаї цей день називають Чуньян – святом подвійної дев’ятки і вважають щасливим. Особливості свята такі: треба обов’язково піднятися на гору, поласувати тістечками і випити трішки вина, настояного на пелюстках хризантем. Ця квітка є символом довголіття і життєвої сили. Колись 9-ий місячний день також відзначали і в Японії, а весь 9-ий місяць місячного циклу й нині називають місяцем Хризантем. Загалом сьогодні має видатись гарний день (незважаючи на погоду). Що нам дощ, мряка, холод, будь-яка інша негода, якщо в домівці затишно й тепло (ну, дивлячись у кого…), на серці легко, а в кишенях не порожньо! Дев’ята місячна доба дає змогу людині вивільнити енергію, яка раніше була заблокована через кармічні вузли. Тож акуратно розв’язуйте, вивільняйте і відпочивайте!   

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1912 –  -12,4 а найтеплішим у 2013 – 20,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-