27 жовтня: народний календар і астровісник

27 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
День святого покровителя Святошина, скільки залишилося до початку справжньої зими і коли нарешті зацвіте кактус.

Сьогодні 300-ий день року! За чотири дні – листопад, який «жовтню син, а зимі рідний брат». А ще в нас нині преподобного Миколи Святоші, князя Чернігівського, Печерського чудотворця, а також святої Параскеви-П’ятниці – однієї з найулюбленіших святих серед українського жіноцтва у давнину. Микола Святоша був онуком Володимира Мономаха і саме на його кошти було збудовано Троїцьку надбрамну церкву Києво-Печерської лаври. На сьогодні ця церква – єдина з наземних споруд лаври, яка збереглася з часів Київської Русі. Вона не була зруйнована ні під час руйнівного землетрусу 1230 року, ні під час навали орди хана Батия 1240 року, коли були зруйновані більшість церков Києва. Київська місцевість Святошин – теж має відношення до князя – він володів землями Борщагівки, які межували зі Святошином. До речі, неподалік будівлі Святошинської райради і держадміністрації у 2006 році було встановлено монумент святому, який є небесним покровителем району.

Щодо Параскеви, то вона вважалася покровителькою всієї жіночої зимової хатньої роботи, її ікони були чи не в кожній домівці. Якщо на Параскеви на дорогах сухо – до початку справжньої зими залишається рівно чотири тижні.

З іменинами вітайте Назара, Миколу, Михайла і Параску.

Зоряно-місячне дербі триває, нині 8-ий і 9-ий місячні дні. Цілком можливо, що сьогодні ми почуємо від кого завгодно радше «ні», аніж «так». Це означатиме, що маємо рухатись в інший бік, шукати іншого виходу, інших можливостей. У будь-якому разі – це теж непогано. Гірше, коли і не «так», і не «ні», коли не холодне й не гаряче. Одвічна теплохолодність – найгірше, що може бути. Про це йдеться навіть у Святому Письмі. Сьогодні один із перших днів зловісної Гекати, тож треба бути більш уважними, особливо у побуті. Поганий день для перебування на кухні. Сходіть у ресторан або до спортзалу. Ідеальний час для зміцнення здоров’я. І найголовніше: якщо в 9-ий місячний день зацвіте кактус – до великого добра. Що ж, гіпнотизуємо кактус…  

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1912 –  -9,3 а найтеплішим у 1948 – 19,9.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-