Міністр освіти Польщі не має претензій до польських шкіл в Україні

Міністр освіти Польщі не має претензій до польських шкіл в Україні

Укрінформ
Право на освіту польською мовою в Україні не обмежуватиметься.

Про це заявила міністр освіти Польщі Анна Залевська під час засідання комісії Сейму з питань контактів з поляками за кордоном, передає кореспондент Укрінформу.

“Ми можемо чесно сказати полякам в Україні, що жоден з їхніх привілеїв, які передбачені двосторонніми договорами, не обмежуватиметься”,- заявила Залевська.

Вона наголосила, що у вівторок ввечері Україна і Польща підписала декларацію, яка передбачає, що “поляки навчатимуться польською мовою”.

Читайте також: Мовне питання: експерти Венеціанської комісії їдуть до України

Міністр підкреслила, що декларація є нагадуванням положень, які вже є у двосторонніх угодах.

На її думку, польська освіта в Україні є взірцевою. Залевська зауважила, що українська сторонах хотіла б, аби “усі школи національних меншин виглядали як польська школа”.

Як інформувало агентство, 17 жовтня міністр освіти України Лілія Гриневич обговорила із Залевською у Києві закон “Про освіту” і сторони домовилися підписати декларацію, де буде прописано основні напрями імплементації мовної статті Закону “Про освіту” для українських шкіл, в яких навчання ведеться польською мовою.

Згідно з офіційною статистикою, в Україні навчається близько 400 тисяч дітей національних меншин у 735 навчальних закладах.

У 2016/2017 навчальному році функціонувало 2 дошкільні навчальні заклади з вихованням польською мовою. Загалом польською мовою у дитсадках виховуються 137 дітей. Натомість у загальноосвітніх навчальних закладах польською навчається 1 тис. 785 учнів, вивчають польську мову як предмет 45 тис. 964 учні, у тому числі, як другу - 27 тис. 636 учнів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-