25 жовтня: народний календар і астровісник

25 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Андрона; куди ховає лапку голуб і чи час гори вернути.

Церква вшановує сьогодні мучеників Прова, Тараха і Андроніка. Усі троє загинули у розквіті життя за віру в Христа.

Для українців це був звичайний день. Нічого не святкували і нічого не відзначали. Спостерігали за погодою і природою, зокрема за голубами. Рано линяють голуби – на ранні приморозки й холодну зиму. Голуб, відпочиваючи, ховає одну лапку в пір’я – чекай різкого похолодання.

Колись у давнину, принаймні, до появи радіо, цей птах був незамінним листоношею. У другій половині ХІХ століття в Києві розведенням поштових голубів захоплювалися сотні містян. У 1891 році в Києві нараховувалось 10 400 голубів (в Парижі – до 18 000). Дресировані птахи долали відстань у понад 1 000 кілометрів з неймовірною на ті часи швидкістю - до 90 кілометрів на годину. Тоді ж виникло і «Товариство голубиного спорту». Київські голуби вважалися найкращими зв’язковими по всій Російській імперії. Подібні товариства існували і в Франції, і на теренах Австро-Угорщини.

З іменинами вітайте Олександра і Миколу.

Сьогодні 6-ий і 7-ий дні місячного циклу. Якщо перша половина дня – досить спокійна і розмірена, то в другій (за бажання) можна буде й «гори звернути». Сприятливий час для налагодження нових комунікацій, знайомств, розробки більш детальних планів у межах раніше задуманого. Вірогідно, що нині знайдете нових співробітників, помічників, клієнтів, або й покровителів. Вирішуйте поточні матеріальні й фінансові проблеми, але в борг не давайте. Добре проводити омолоджувальні процедури, фарбувати волосся. Втім, не бажано цього дня висловлювати своє невдоволення життям, роботою, комунальниками, дорогами, сусідами, зарплатою тощо. Згадайте, що комусь, можливо, ще гірше, ніж вам (ні, Харві Вайнштейна не згадувати).

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1959 році: -5,7; а найтеплішим у 1923 – +21,1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-