Росія

Росія "закрила" від ОБСЄ важке озброєння на своїй території – Генштаб

Укрінформ
Російська Федерація фактично позбавила країни ОБСЄ можливості контролювати важкі озброєння. 

Про це у вівторок 24 жовтня, під час брифінгу сказав начальник Управління верифікації Генерального штабу Збройних сил України полковник Андрій Гудзь, повідомляє прес-служба Міноборони.

"Договір про звичайні збройні сили в Європі знаходиться в стадії ерозії з 2007 року, коли Росія припинила виконання зобов’язань за цим договором. Таким чином, Російська Федерація позбавила держави Європи можливості контролювати певні категорії озброєнь, а саме - бойові танки і літаки, ударні вертольоти, артилерійські системи калібру більше 100 мм, реактивні системи залпового вогню, бойові броньовані машини тощо", - сказав він.

Гудзь нагадав, що до 2007 року державами Європи на території РФ проводилося 36 інспекцій на підставі обмінної інформації, яку Росія надавала державам-учасницям ДЗЗСЄ. На сьогодні такої інформації держави-учасниці ОБСЄ не отримують.

"Російська Федерація, порушуючи принципи міжнародного права, безконтрольно переміщує та накопичує важке озброєння. Намагання держав Європи, а також Канади і США, повернути РФ до виконання зобов’язань за цим Договором поки не мають успіху", — додав Гудзь.

Він зауважив, що станом на сьогодні залишаються два міжнародно-правих інструменти, які надають можливість контролювати озброєння на території Росії - Віденський документ 2011 року та Договір про відкрите небо, але обидва документи мають функціональні обмеження.

Читайте також: Генштаб ЗСУ: після "Запад-2017" із Білорусі не виїхали 5,8 тисячі військових РФ

"В цьому році Україні вдалося провести інспекцію на території Росії за Віденським документом спільно з Канадою. За результатами виявлено грубе порушення. Росія, без дотримання передбачених процедур, розпочала формування 150 мотострілецької дивізії загальною чисельністю близько 10 тисяч осіб у складі 8 бойових полків", — сказав представник Генштабу.

Гудзь наголосив, що українські представники повідомили про порушення держави ОБСЄ. "Одна з проблем, яку я озвучував у Відні - це наявність закритих зон, куди не був наданий допуск багатонаціональній інспекційній групі. Зокрема, Росія повністю закрила зону вздовж українсько-російського кордону на глибину 25 кілометрів", - наголосив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-