23 жовтня: народний календар і астровісник

23 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Євлампія; куди ріжки вказують, і чи пили каву Богдан Хмельницький і Тарас Шевченко

Сьогодні Євлампія. Ось і народна прикмета на нинішній день: «Куди ріжки місяця покажуть, звідти будуть дути вітри взимку».

Холодає. Настає пора гарячих напоїв і тут пальму першості тримає кава. Для нас це звичний напій, про користь чи шкоду якого не одне десятиліття точаться суперечки, але колись вона була доволі екзотичною. Як відомо, моду на цей напій принесли в Європу і в Західну Україну турки і татари. Перша кав’ярня в Україні виникла в Кам’янці-Подільському в 1672 році (до речі, у Лондоні в 1652). У Львові мода на каву з’явилася у ХVІІІ столітті. Містяни надавали перевагу так званій білій каві з молоком і цукром. Чорну пили переважно військові. Філіжанку чорної міцної кави полюбляв випити Богдан Хмельницький, а також автор першої української конституції Пилип Орлик. А от, приміром, Тарас Шевченко надавав перевагу чаю (про горілку і вишнівку не згадуємо). Від кави він відчував печію. Але еспресо мартіні йому б, мабуть, сподобалося. Любило побалувати себе кавою і лаврське вище духовенство – це були справжні сибарити, які добре зналися на вишуканих наїдках і напоях. Пили її і заможні кияни, особливо за часів магдебурзького права. Втім, кава була все ж більш екзотичною, ніж чай. І коштувала дорожче. На початку ХІХ століття фунт чаю (400 гр.) у Київській губернії коштував приблизно 4 рублі 50 копійок, а фунт кави – 15 рублів. Для порівняння: кожух – 3 рублі 10 коп., а чоботи – 90 копійок.

Іменини нині у Андрія.

Триває місячне танго. Сьогодні 4-ий і 5-ий місячні дні. Превалюватиме активна енергетика. День визначення мети, планування. Уникайте холодної лицемірної ввічливості. Додайте жару, фарб, емоцій, зробіть власні стосунки насиченими і повнокровними. Дихаючими і живими, пристрасними. Залиште сухість і прісність, чиє коріння байдужість, занудам. Не голодуйте, обмінні процеси в організмі відбуваються досить добре, але уникайте вживати в їжу м’ясо вбитих тварин (особливо лосятину). Корисними будуть молоко, різноманітні сири, мед. Ну й, нарешті, можете спокійно піти в перукарню. Зайвого нічого не зістрижете, лихе не причепиться, навпаки – станете заможнішими. Як? Про це зорі скромно мовчать.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1999 році: -5,4; а найтеплішим у 1935 – +21,1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-