Жодну школу з навчанням мовою нацменшин не закриють - Гриневич

Жодну школу з навчанням мовою нацменшин не закриють - Гриневич

Укрінформ
Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич у Чернівцях на засіданні круглого столу заявила, що жодна школа з навчанням мовою нацменшин не буде закрита.

Про це повідомила прес-служба Чернівецької ОДА.

"Після навчання в школі мовами нацменшин діти повинні опанувати державну мову, котра дасть їм можливість повної суспільної інтеграції та реалізації в своїй рідній країні", - акцентувала Гриневич.

За її словами, з 1 по 11 класи діти навчатимуться румунською мовою. Але в старшій школі частина предметів буде українською.

В рамках круглого столу також було обговорено питання формування єдиної методики викладання для дітей, яку необхідно застосовувати в таких школах.

Раніше під час зустрічі з головою Чернівецької ОДА Олександром Фіщуком міністр освіти зазначила, що у багатьох школах з румунською мовою навчання діти не лише не складають українську мову, а й не долають поріг з математики.

"Низький рівень володіння українською мовою в школах з мовою навчання нацменшин – не єдина педагогічна проблема в цих навчальних закладах. Зокрема, у Новоселицькому районі, де компактно проживає румунська громада, 70% дітей не долають поріг з математики, яку самі обирають для іспиту і яку мають можливість складати рідною мовою. У ще двох районах компактного проживання результати також погані – у Глибоцькому районі математику не складає 34% дітей, у Герцаївському – 29,4%. Педагогічно ми маємо використати можливості нового закону "Про освіту" для комплексного підвищення якості освіти для дітей, незалежно від їхньої національності, території проживання чи соціальної приналежності", – повідомила Гриневич.

Іван Мунтян, голова Чернівецької облради та представник румунської меншини, також зазначив, що бачить великі можливості у законі "Про освіту", однак його мовна стаття потребує ширшого роз’яснення.

Читайте також: Угорщина погодилася з освітнім законом України і готова до перемовин - Гриневич

"Я давно порушував питання про необхідність поліпшення якості вивчення української мови, але у нас є активісти, які виступають проти, навіть попри інтереси громади", – розповів він.

Міністр окремо підкреслила, що область значно збільшила надходження до свого бюджету, і це має відображатися на фінансуванні освіти.

"Ваш бюджет зріс більш ніж у двічі. Ці гроші також мають бути спрямовані на освіту та поліпшення її якості", – додала Гриневич.

Як повідомлялося, 19 жовтня Україна та Угорщина домовилися, що спільно напрацюють документи стосовно імплементації статті 7 закону "Про освіту".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-