Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Медична реформа: які зміни на нас чекають

Медична реформа: які зміни на нас чекають

Блоги
Укрінформ
Нацслужба здоров'я, страхова медицина, гарантований пакет лікування, електронна система охорони здоров'я

19 жовтня Верховна Рада ухвалила у другому читанні й у цілому законопроект «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», який є базовим для медичної реформи. Щоб реформа запрацювала, наразі Міністерство охорони здоров'я готує пакет нормативних документів, методичних рекомендацій та великий операційний посібник для місцевого самоврядування, лікарів та керівників медичних закладів.

Проте, вже з 1 січня 2018 року змінюється модель фінансування системи охорони здоров'я в Україні на первинній ланці. Оплата за надану медичну послугу пацієнту за єдиним тарифом на вторинній та третинній ланці буде впроваджуватися з 2019 року. До 2020 року вся система охорони здоров'я перейде на прямі оплати від Національної служби здоров'я України лікарям та медичним установам усіх напрямків спеціалізації.

Укрінформ дізнався, в чому полягають основні зміни в системі охорони здоров'я, які на нас чекають.

СТРАХОВА МЕДИЦИНА, АБО «ГРОШІ ХОДЯТЬ ЗА ПАЦІЄНТОМ»

Медична реформа передбачає, що бюджетні гроші будуть виділяти не лікарням за їх існування, а пацієнтам на лікування. Це означає, що держава буде платити лікарням та лікарям за надані конкретним пацієнтам медичні послуги.

Разом з тим, від принципу «гроші ходять за пацієнтом» буде залежати і заробітна плата лікарів – чим більше пацієнтів, тим більше зарплата. При такій системі лікар буде зацікавлений якісно лікувати, оскільки до поганого фахівця ніхто не прийде. Таким чином, медичні заклади та лікарі будуть конкурувати за пацієнтів, і будуть підвищувати якість своїх послуг.

ГАРАНТОВАНИЙ ПАКЕТ ЛІКУВАННЯ

Вводиться поняття «державного гарантованого пакету», тобто певного обсягу медичних послуг та лікарських засобів, які держава зобов'язується оплачувати за заздалегідь встановленими тарифами. Такі тарифи та перелік послуг кожного року буде затверджувати Уряд.

Гарантовано безоплатними будуть:

- первинна допомога (допомога лікарів первинної ланки – педіатрів, терапевтів, сімейних лікарів, що працюють в поліклініках, амбулаторіях, мають приватну практику);

- екстрена допомога (невідкладна допомога – термінові операції, в тому числі гострий серцевий напад, інсульт, апендицит, переломи);

- паліативна допомога (держава зобов'язується оплачувати необхідну кількість знеболювальних препаратів);

- медична допомога дітям до 16 років;

- медична допомога в зв'язку з вагітністю та пологами.

СТВОРЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ СЛУЖБИ ЗДОРОВ'Я

Медична реформа передбачає створення нового органу виконавчої влади – Національної служби здоров'я. Передбачається, що ця служба буде укладати договори про медичне обслуговування населення в рамках гарантованого державою пакету з установами охорони здоров'я будь-якої форми власності та фізичними особами-підприємцями.

ЕЛЕКТРОННА СИСТЕМА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я

Впровадження медичної електронної системи має, передусім, полегшити життя пацієнтам, оскільки за її допомогою можна буде вибрати будь-якого лікаря і записатися до нього на будь-який зручний час в режимі оnline. Пацієнти будуть мати особистий кабінет, на кшталт медичної картки, де лікар зможе дізнатися історію хвороби людини у будь-якому медзакладі, куди б вона не звернулася.

У вересні цього року вже запрацював пілотний проект медичної електронної системи – eHealth. Передбачається, що з квітня 2018 року електронна система охорони здоров'я стане офіційним джерелом інформації про те, які кошти мають бути сплачені медичному закладу за конкретного пацієнта і надану йому медичну допомогу.

Підготувала Світлана Карабань. Укрінформ.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-