Мати Клиха побачилася з сином та заявляє про погіршення його здоров'я

Мати Клиха побачилася з сином та заявляє про погіршення його здоров'я

Політв’язні
Укрінформ
Мати незаконно ув'язненого в Росії українця Станіслава Клиха змогла побачитися з ним у російській в'язниці. За її словами, Станіслав погано почувається, виснажений і дуже схуд.

Про це повідомила у Facebook перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Тамара Іванівна Клих щойно повернулася з побачення з сином, Станіславом Клихом, якого незаконно утримують в російській тюрмі. Плаче, що син погано себе почуває, виснажений психічно і фізично, дуже схуд. Вона дякує всім, в тому числі політикам, неурядовим організаціям, громадським активістам, які переймаються долею Стаса і допомогли їй зібратися в далеку дорогу, купити квитки. Просить докласти всіх зусиль для якнайшвидшого звільнення Станіслава", - зазначила вона.

Геращенко підкреслила, що звільнення заручників і політв'язнів - це ключовий пріоритет, на якому наполягає українська влада. "Це дійсно жахливо, що вже рік - жодного звільнення", - наголосила вона.

За словами Геращенко, Президент Петро Порошенко закликав ПАРЄ вимагати від РФ звільнення заручників, це питання порушується на всіх міжнародних зустрічах.

"В Мінську ми пропонували різні варіанти і компроміси задля розблокування, на жаль, поки що немає відповіді. В своїх поправках до закону про реінтеграцію, які я сьогодні зареєструвала, також внесла пункт про незаконне утримання РФ заручників і політв'язнів як перелік злочинів Росії і буду просити профільний комітет це підтримати", - додала вона.

Як повідомлялося, Верховний суд Чечні у травні 2016 року засудив українців Миколу Карп'юка та Станіслава Клиха до 22,5 років і 20 років колонії суворого режиму відповідно за обвинуваченням у вбивстві російських військовослужбовців у Грозному в 1994-1995 рр.

Читайте також: Про стан і місцезнаходження Клиха немає точної інформації – адвокат

Карп'юк та Клих не визнали своєї провини і категорично заперечували, що були в Чечні. Крім того, під час процесу вони розповіли, що дали свідчення під тортурами.

Правозахисний центр "Меморіал" визнав Клиха і Карп'юка політв'язнями.

Наприкінці серпня 2017 року з'явилася інформація, що Клиха утримують у лікарні в російському Магнітогорську. Пізніше російський омбудсмен Тетяна Москалькова підтвердила цю інформацію, заявивши, що Клиха було госпіталізовано у психлікарню за власною письмовою згодою. Станом на кінець вересня остаточно не було зрозуміло, яким є його стан і де він точно перебуває.

Фото: Антон Наумлюк, "Новая газета"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-