Одеський «картковий» шахрай - попався! Але не він перший і не він останній

Одеський «картковий» шахрай - попався! Але не він перший і не він останній

Укрінформ
У нас крадуть гроші “без SMS і реєстрації”: що треба і чого не можна робити, коли користуєшся банкоматом

12 жовтня співробітники столичної поліції за допомоги ПриватБанку затримали шахрая, який знімав гроші з чужих банківських карток. За інформацією сайту “Стєна” - жертвами стали близько 40 людей. За їхніми свідченнями, в них було вкрадено по кілька тисяч гривень - від 3-х до 16-ти.

Це - черговий випадок досить популярного виду шахрайства, який називається скімінг - злодій “чіпляє” на банкомат пристрій (скімер), який, в свою чергу “зчитує” данні карток людей, які в цей час користувалися банкоматом. Їх – скімерів - є багато різновидів - від пластинки до флешки, тому й помітити його можна не одразу.

Випадки пограбування власників банківських карток таким способом трапляються ледве не щорічно - таке було і в 2012-му році, і в 2013-му, і в 2014-му, і в 2016-му. І щоразу все повторюється: скімери крадуть, потім намагаються зняти готівку, і на цьому їх затримують.

Деякі видання одразу почали бити на сполох, нібито в українців масово зникають гроші з карток. Втім, за словами прес-секретаря ПриватБанку Олега Серги, цей випадок був одиничний. “Масового нічого не було. Наступного дня зловмисника впіймали, а гроші одеситам повернули”.

Тому цьогорічний випадок з одеським скімером - аж ніяк не унікальний, але дуже показовий - схема популярна, її використовують з року в рік, хоча частіше всього злодії попадаються. Відтак “Укрінформ” вирішив на конкретному прикладі показати, як діють шахраї-скімери і нагадати, що треба робити, аби не стати жертвою “банкоматних” злодіїв.

Одеський скімер: як діяв і на чому спіймався?

Заарештований шахрай крав інформацію про картки в Одесі, але напередодні дістався Києва - щоб перевести награбоване в готівку. Про це свідчать пости одесити в соцмережах - раптово прийшли SMS про зняття з карткових рахунків тисяч гривень, і зняті вони були з київських банкоматів. Втім, співробітники поліції та ПриватБанку спрацювали оперативно.

Але як вийшло, що злочинця схопили майже “на гарячому”? Все доволі просто. Кожен банкомат обладнаний відеокамерою, яка направлена на відвідувача. Коли посеред ночі людина хоче зняти гроші з кількох карток - це виглядає дивно. Мабуть, так вирішили і в чергових службах правоохоронних органів. Хоча своїми секретами оперативного затримання шахрая поліція ділитись не хоче. І це логічно.

Чому зловмисник не вирішив перевести вкрадені гроші на свою картку? Це було б “супернахабство”, адже банк має доступ до усієї інформації, пов’язаної з кожною карткою - і знає, хто її власник. Якби зловмисник захотів так зробити - його знайшли б іще швидше.

Що робити і чого не робити, щоб не стати жертвами скімерів?

Кажуть, що ця історія зі злодієм стала оперативним приводом для найбільшого в Україні ПриватБанку розпочати чергову компанію по боротьбі зі скімінгом. Хоча на більшості банкоматів (принаймні, за інформацією банку), вже встановлено антискімінговий захист, вони зобов’язались до кінця року встановити його на решту електронних касирів.

А усім нам, користувачам банкоматів треба:

  1. Бути більш пильними, насамперед в момент зняття готівки.
  2. Не варто нехтувати порадами банку, які висвітлюються на екранах банкоматів.
  3. Коли просять переконатись, чи виглядає банкомат так, як зображено на картинці - переконайтесь в цьому. Наприклад, було зафіксовано випадки, коли злодії на кілька годин встановлювали «фальшиві банкомати»

А ще ПриватБанк призначив винагороду: той хто виявить скімер, «підвішений» до банкомату - отримає премію в розмірі 10 тисяч гривень. Непоганий стимул оглядати банкомат - як мінімум, тебе не обдурять, а якщо знайдеш - отримаєш приємний подарунок.

Микола Романюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-