17 жовтня: народний календар і астровісник

17 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Єрофея; дилема дня: «Титанік» чи «Перлина» і в чому сила слабких.

Сьогодні Церква згадує священномученика Ієрофея, єпископа Афінського. Його, так само як і Діонісія Ареопагіта, навернув до Христа сам апостол Павло. За переказами, Ієрофей разом із Діонісієм, серед інших, були присутні на погребінні Пресвятої Богородиці. Загинув єпископ у І столітті мученицькою смертю.

З кожним днем все більше входимо в осінь. У давнину казали: «Не встиг у жовтні роздивитися, як сонце зійшло, а воно вже на заході». Або: «У жовтні тільки руки зябнуть, а в листопаді й ноги дубіють», «Жовтень хоч і холодний, але листопад і його перехолодить». На Єрофія не було якихось обрядодій. Хіба що старі люди вірили, буцімто цього дня лісовик востаннє лісом вештається перед тим як на зиму залягти: ляскає в долоні, регоче, плаче, зітхає… Тож до лісу ходити стереглися. По вечорах молодь збиралася на вечорниці, а ще українці в цей період гуляли весілля.

З іменинами вітайте Дмитра, Миколу, Якова, Домну, Вероніку.

Сьогодні активний 27-ий день місячного циклу. І стихія під стать – вогонь, а символ – корабель. Відчуйте себе Джеком Спарроу, який наполегливо і затято тягне свій майже напівзруйнований корабель, свою любу «Чорну Перлину» через пустелю. Свою заповітну мрію. Свою мету. Попри все. Долаючи й те, що на перший погляд здається нездоланним. Розпач, абсурд, біль, скепсис або байдужість оточуючих. Так, у кожного своя «Перлина» (про «Титанік» не згадуємо). І вона має, попри все, плисти. Летіти по хвилях. Без неї, себто без мрії, ми ніщо. А ще згадаймо давньокорейську мудрість: «Сила слабких – гра на страхах сильних». Це гасло дня.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1976 році: -5,8; а найтеплішим у 1990 – +20,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-