16 жовтня: народний календар і астровісник

16 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Чого треба стерегтися на Дениса і де у давнину проводили дозвілля українці.  

Сьогодні Діонісія Ареопагіта, якого в народі називали Денисом. «На Дениса лихого ока стережися», казали у давнину. День ставав короткий і холодний, важкої праці ставало менше, тому українці проводили час переважно по домівках. В оселях українські селяни і  працювали, там і дозвілля проводили.

Щодо містян, то тут картина була трохи іншою. У Києві перші кондитерські і кав’ярні відкрилися в ХІХ столітті. Серед найвідоміших були «Нова швейцарська кондитерська» на Хрещатику і кафе «Франсуа» на Фундуклеївській. Українська інтелігенція полюбляла збиратися у кафе «Варшавське» на Лютеранській. Воно було більш демократичним. Його завсідником був зокрема і Михайло Старицький. Утім, для такого великого міста як Київ, подібних громадських закладів було дуже мало. Олександр Барвінський (відомий громадсько-політичний діяч Галичини), приїхавши у 1885 році зі Львова до Києва, був шокований фактичною відсутністю в місті можливості публічно почитати газети, пограти в шахи, так як це можна було зробити, приміром, у Львові, Кракові, не кажучи вже про Відень. Він зайшов до кафе на Хрещатику з претензійною назвою «Віденське», але воно було майже порожнє. Київські друзі пояснили гостю, що ходити до подібних закладів у Києві не заведено. Ліпше, коли дозвілля людина проводить у сімейному колі. Будь-які велелюдні зібрання одразу ж викликають підозру. Киянин мав виглядати в очах влади передусім «благонадежным человеком». І лише на початку ХХ століття крига потроху почала скресати. Удавка російського царату слабшала, імперія мала ось-ось впасти. На тому ж таки Хрещатику з’явилось чимало затишних невеличких кафе, які дуже полюбилися киянам.

Іменинники нині Денис та Іван.

О-ля-ля! Сьогодні 26-ий місячний день. Один із небезпечних і конфліктних. Можуть пограбувати. І не тільки в матеріальному плані, але й в енергетичному. Завжди знайдеться хтось, хто «задихатиметься» від нестачі власної енергії, сил, любові. Не чекайте поки хтось до вас «підключиться»! Краще самі налаштуйтесь на позитив, поділіться усмішкою, добрим словом. Справ не починати, в конфлікти не встрявати, в борг не давати. Проведіть день в оточенні симпатичних вам людей. Якщо хочете від чогось позбавитись – робіть це саме зараз, коли спадає місяць: від хвороб, обридливих знайомств, а головне, від власних поганих думок.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1976 році  -4,9; а найтеплішим у 1916 – +22,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-