15 жовтня: народний календар і астровісник

15 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині Кипріана і Юстинії; розповімо як боронилися від нечистої сили українці і про плюси рефлексії.

Сьогодні священномученика Кипріана і мучениці Юстинії. Цим святим молилися під час нападів нечистої сили, а також тоді, коли хотіли запобігти всіляким чарам, «приворотам» і «відворотам» до яких вдавалися люди з лихими намірами. Кипріан був знаним язичницьким жрецем. З дитинства він опановував магію і досяг у цій справі вражаючих успіхів. Він міг керувати стихіями і природними явищами, наводити невиліковні хвороби і зціляти людей, викликати мерців, міг насилати ману, перетворюючись на що завгодно і проходити неушкодженим крізь вогонь. Одним словом – усім знахарям знахар. Юстинія ж була вродливою дівчиною-християнкою. Її покохав один юнак і запропонував одружитися. Але дівчина йому відмовила – вона мріяла стати черницею. Як не вмовляв її хлопець, вона залишалась непохитною. Тоді нещасливий, але грошовитий залицяльник кинувся по «дідах-бабах», шукаючи допомоги у тих, хто за допомогою чарів міг навернути до нього Юстинію. Пошуки привели його до Кипріана. Той взявся за діло, але безрезультатно: все його чаклунство було безсилим перед силою віри і молитвою Юстинії. Зрештою Кипріан порвав з магією, увірував у Христа і був висвячений у єпископа. Юстинія стала настоятелькою монастиря. Під час гонінь на християн їх було схоплено, піддано тортурам і страчено.

Українці з давніх-давен вірили не тільки в Христа, але й в існування нечистої сили. Боролися затято, чим могли: свяченою водою, маком, сіллю, страсною свічкою, молитвою, відвідинами святих місць, прикладанням до мощей, а також візитами до знахарів, гадалок, «бабів-шептух». Дужі яскраві описи про все це можна знайти у Нечуя-Левицького.

З іменинами вітайте Андрія, Олександру, Анну, Давида, Костянтина і Юстину.

Сьогодні 25-ий місячний день. За астрономічною граматкою – день відпочинку. Енергетика доби пасивна, споглядальна, що, в свою чергу, спонукатиме до усамітнення і деяких роздумів. Рефлексія – це не самоїдство і не душевні муки, а ретельний аналіз. Питання, які треба ставити і відповіді, які потрібно знаходити. Будь-який досвід стає корисним, коли він відрефлексований. В іншому випадку він просто безслідно зникає. Діяльна рефлексія спонукає до прогресу і розвитку. Хто уникає рефлексії, зазвичай впадає у дві крайнощі: або недооцінює, або переоцінює себе, втрачаючи шанс реалізації.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1898 році:  -7,8; а найтеплішим у 1885 – +23,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-