Гройсман про освітній закон:  Не може бути ультиматуму у питаннях української мови

Гройсман про освітній закон: Не може бути ультиматуму у питаннях української мови

Укрінформ
Україна є дуже толерантною країною, яка поважає усі національні меншини та їхні права, але ми маємо максимально докладати зусилля для розвитку державної мови.

Про це Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман сказав в інтерв'ю "112 Україна", повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми є багатонаціональною країною, ми поважаємо національні меншини та їхні мови і права. Але я вважаю, що й усі мають поважати Україну та українців, поважати нашу мову і це буде абсолютно конструктивно з точки зору діалогу та пошуку правильних рішень», - сказав Гройсман.

За його словами, ухвалений Верховною Радою закон про українську освіту не є законом проти когось, це закон за якість освіти для українських дітей незалежно від того, яку національну меншину вони представляють. «Україна є толерантною країною, в якій є шана і повага до всіх національних меншин, але ми маємо докладати зусиль для розвитку нашої рідної українські мови і це принципово важливо, тут немає інших думок», - підкреслив глава уряду.

Він запевнив у відкритості та готовності до конструктивного діалогу, в тому, що наша держава поважає всіх своїх партнерів, сусідів, друзів. «Але ми нікому не дамо розмовляти з нами мовою ультиматумів. Не може бути ультиматуму у питаннях нашої рідної української мови, і це моя  принципова позиція, я вважаю, що по-іншому бути не може. Конструктивна взаємодії — будь ласка», - сказав Прем’єр-міністр.

Читайте також: Мови нацменшин в Україні: ПАРЄ прийняла рішення про освітній закон

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 5 вересня ухвалила закон «Про освіту», який, зокрема, врегульовує питання використання української мови в галузі освіті. 25 вересня його підписав Президент.

Закон передбачає перехідний період для дітей, які розпочали навчання до 1 вересня 2018 року та зараз навчаються мовами нацменшин, до 1 вересня 2020 року. З 1 вересня наступного року дошкільну і початкову освіту діти можуть здобувати мовою відповідної національної меншини, при цьому паралельно вивчаючи державну.

З 5 класу діти національних меншин починатимуть навчатися державною мовою, а мову нацменшини вивчати як окрему дисципліну. Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї чи кількох дисциплін.

Водночас офіційні органи низки країн, які мають велику діаспору в Україні, висловили протест з приводу ухвалення цього закону.

Україна направила статтю 7 закону "Про освіту" на експертизу до Ради Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-