8 жовтня: народний календар і астровісник

8 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Єфросинії; чи випаде сніг і час шаткувати капусту. 

Сьогодні преподобних Єфросинії Александрійської та Досифеї Київської – двох жінок, які жили в різні часи, в різні історичні епохи, в різних країнах, але, тим не менш, мали спільний біографічний факт: обидві видавали себе за чоловіків і були відомі як ченці-чоловіки. Преподобна Досифея Київська жила в середині ХVІІІ століття в печері на південній околиці Києва (в Китаєво). Саме вона благословила на чернецтво у 1776 році 22-річного Прохора Мошніна, відомого згодом як Серафим Саровський – найшановнішого православного святого.

Цей день у народі називали «капусником», бо, за повір’ям, пошаткована капуста могла довго й добре зберігатися. «Не треба в капусту й олії, як пошаткуєш на Фросинії»; Коли на Єфросинії тепла погода, то ще тепло триватиме три тижні. Якщо цього дня випаде сніг, то зима встановиться на Михайла (21 листопада). Ранній сніг – на ранню й теплу весну; якщо він глибокий, то наступного року буде добрий врожай, якщо сухий – літо буде погоже. До речі, Великдень в наступному році буде ду-у-же раннім – 8 квітня (наступного дня після Благовіщення), тож і весна буде ранньою, але не факт, що теплою.

З іменинами вітайте Сергія, Єфросинію, Миколу.

Стихія сьогоднішнього 18-го місячного дня – Вогонь, але його енергетика – пасивна. Ключові слова – чесність і спокій. Головне застереження цієї місячної доби: уникайте егоцентричних тенденцій. В іншому разі ризикуєте втратити авторитет і повагу серед друзів і навіть серед рідних. Добре відпочивати, але не переспіть – почуватиметесь розбитим. Утримайтесь від відвідин перукарні. Стрижка цього дня може призвести до якоїсь матеріальної втрати, погіршення самопочуття. Можуть також захворіти і ваші домашні улюбленці, які надзвичайно тонко відчувають стан господарів. Сьогодні можна влаштовувати невеличкі застілля, але безалкогольні і бажано вегетаріанські.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1926 році: -3,6; а найтеплішим у 1935 – +25,9.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-