7 жовтня: народний календар і астровісник

7 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Текли-вишивальниці; екстрімне гадання в лазні і хай живе цирк. 

Нині Церква вшановує пам’ять першомучениці рівноапостольної Фекли Іконійської, учениці апостола Павла. Вона народилася в містечку Іконія (сучасна турецька Конья) в багатій язичницькій родині. Дівчина була заручена з юнаком, котрий теж походив зі знатної місцевої сім’ї. Все було добре, наближалася дата весілля, але одного разу Фекла почула проповідь апостола Павла, який саме тоді перебував у місті. Почуте вразило дівчину і перевернуло весь її внутрішній світ. То була проповідь про любов («гімн любові»), яка «довготерпить, милосердствує, не шукає свого» і т.д. Фекла розриває стосунки з нареченим і стає відданою ученицею апостола Павла. Вона проповідувала християнство, неодноразово піддавалася переслідуванням і тортурам, але померла своєю смертю. Останні роки свого 90-літнього життя Фекла провела в Сирії. В сирійському місті Маалюлі, неподалік від Дамаска, існує жіночий монастир святої рівноапостольної Фекли. Під час воєнних дій у 2013-2014 роках споруда була частково зруйнована, черниці впродовж декількох місяців перебували в полоні. Частина мощей святої зберігається також і в монастирі святої Фекли неподалік від Ларнаки на Кіпрі.

Цього дня дівчата й жінки бралися за рукодільництво – пряли, ткали, вишивали. А ще на Текли дівчата гадали. Несли до лазні свіжоспечений калач й сиділи певний час мовчки в темряві, очікуючи, хто доторкнеться до руки. Якщо дотик був холодним – наречений буде бідним і безрідним. Коли ж теплим і м’яким – багатим і ласкавим. Якщо ж ніхто не торкався – сидіти кралечці у дівках…

З іменинами вітайте Віталія, Василя, Сергія, Андрія, Павла, Стефана, Владислава.

Сьогодні 17-ий місячний день. Стихія – Земля, енергетика дуже активна, часом некерована, тому треба бути уважним. Активізуються жриці любові, авантюристи і пройдисвіти різних мастей. Сьогодні потрібно радіти і перебувати в доброму гуморі. Як зауважив вже згадуваний апостол Павло: «Радуйтеся, брати мої, завжди радуйтеся!» Подібне можне знайти і в інших релігіях, зокрема в буддизмі, де йдеться про те, що «радість – це особлива мудрість…» Звісно, що будь-яка радість мусить мати якесь першоджерело, але й є інша, яка є просто однією з якостей просвітленої свідомості. Нині ідеальний день для походу в театр, на концерт, в кіно чи цирк, до того ж, разом із дітьми. Налаштовуйтесь на радісні події й очікуйте несподіваних і приємних сюрпризів. Добрий клоун чекає саме на вас.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1939 році: -4,2; а найтеплішим у 1966 – +26,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-