6 жовтня: народний календар і астровісник

6 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Предтечі – час тулитися до печі; як і чим грілися українці в давнину та коли кияни стали жертвами першої енергетичної кризи. 

Сьогодні за церковним календарем відзначається зачаття Івана Предтечі. Як відомо, саме з зачаття починається людське життя, тому нічого дивного в такому святі немає, тим більше, що йдеться про пророка, який передував Ісусові Христу. 

У цей день намагалися нічого не заготовляти на зиму, бо почорніє. Холоднеча наступала, тому  «опалювальний сезон» у наших пращурів починався раніше нашого. «На Предтечі тулися до печі», - казали старі люди. Головним обігрівачем домівки, особливо взимку, була піч. У теплий період року, українці послуговувалися кабицею – літньою подобою печі просто неба або під навісом. Чим обігрівалися? Переважно дровами, хмизом, шишками (якщо поряд був ліс), комишем (це вже якщо річка була поруч), торфом, а також кізяками. Кізяки – кінські та коров’ячі екскременти заготовляли заздалегідь. Їх збирали, змішували з соломою, формували акуратні брикети, схожі на лимпач (там основою була глина) і сушили на сонці. Взимку палили. У містах опалення було пічним, для чого використовували дрова і вугілля. Газ з’явився лише в ХІХ столітті: спочатку в Європі, а потім і в нас: у Львові (1858), Одесі (1866), Харкові (1871) і аж потім у Києві (1872). В ті часи його за спеціальною технологією добували з нафти, додаючи трохи деревини. До речі, Київ послуговувався бакинською нафтою, яку доставляли залізницею. Під час Російсько-турецької війни 1877–1878 рр. поставки бакинської нафти майже припинилися. Взимку 1877 року кияни опинилося в темряві і холоді, відчуваючи вразливість сучасної цивілізації. Можна сказати, що то була перша енергетична криза.

День Ангела сьогодні в Івана, Інокентія, Єлени (Олени).

Нині 16-ий місячний день. Відсьогодні Місяць пішов на спад. Що шепочуть з цього приводу зорі? Помірність, норма і певний стандарт в усьому. Адже, «якщо усіх переконують мислити нестандартно, слід очікувати, що й самі стандарти почнуть погіршуватися…» Сьогодні превалюватиме пасивна енергетика, символ дня Метелик. Як свідчать соціологічні дослідження, майже 100% слимаків мріє про те, аби стати метеликом. Щоправда, мало кому це вдається. А ось щодо павуків, то картина тут зовсім інша. Павуки вважають, що практичніше залишатися павуками. Завжди когось затягнеш у тенета і з’їси. Зовнішність не проблема: для цього існує пластична хірургія. Сни збуваються. Один із кращих днів місяця для шлюбу. Тож сіті, пардон, узи, мають бути міцними.

 Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1902 році: -3,4; а найтеплішим у 1966 – +25,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-