4 жовтня: народний календар і астровісник

4 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Кіндрата та Іпата; лови момент або зима на носі.

Сьогодні Церква вшановує пам’ять апостола від 70-ти Кодрата, а також священномучеників Іпатія і Андрія.

Осінь набирає обертів. Починаються перші приморозки, холодні важкі тумани і затяжні дощі. Основна маса дерев ще мужньо тримається, але є вже такі, що майже скинули листя. До останніх належать каштани. Осінь, так само як і весна, особливо у місті – просто немислима без цього прекрасного декоративного дерева.

Як відомо, у Києві каштан здавна суперничає з тополею (до речі, своєму поширенню теренами України пірамідальна тополя завдячує графові Кирилу Розумовському). Каштан з’явився трохи пізніше за тополю, але досить швидко завоював прихильність містян. Каштани прикрашали обійстя київських монастирів ще з кінця ХVІІ століття, а згодом почали з’являтися в дворах і садках багатьох киян. Легенда про те, що каштани почали масово вирощувати в Києві тільки після скандалу 1842 року, пов’язаного з висадженням на Бульварному шосе (тепер бульвар Тараса Шевченка) тополиної алеї – не відповідає дійсності. Начебто тоді бульвар засадили спочатку каштанами, але цар Микола І наказав викинути всі дерева й посадити замість них тополі. А взагалі перша в світі каштанова алея з’явилася у 1713 році в королівському парку Буші поблизу Лондона. Вона, на відміну від київських каштанів, які немилосердно знищуються, існує  й нині.

На Кіндрата починали готуватися до зими. Про тих, хто легковажив, казали: «Пустий господар по Кіндраті не має ще кожуха в хаті». Різкий північно-східний вітер мав свідчити про холодну зиму.

Іменинники сьогодні Дмитро, Олександр, Олексій, Костянтин, Іпат, Андрій, Василь.

Сьогодні 14-ий місячний день. Якщо зовсім нещодавно ви літали в хмарах – іншого варіанту й не було, то сьогодні мусите мерщій спуститися з небес на землю і хапати долю за що прийдеться. Так-так, годі мріяти – настав час рішучих дій! Відпочинок в цей час неприпустимий. Треба попрацювати  на повну потужність аби згодом побачити й потішитись досить пристойними результатами. Якщо ви не скористаєтесь нагодою – то невдовзі картатимете себе за це. Тобто, Carpe diem, як стверджує гасло епікурійців. Хвороби цього дня на довго не затримуються – вони легкі та швидко проходять. У настрої можуть бути перепади (воно й не диво – завтра повний місяць).  

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1910 році: -2,6; а найтеплішим у 1888 – +28,0.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-