Роми пережили в Україні понад 130 масових розстрілів - історик

Роми пережили в Україні понад 130 масових розстрілів - історик

Укрінформ
На сьогодні науковці мають відомості про понад 130 випадків масового знищення ромів під час окупації нацистами України, проте місця пам'яті ще треба ідентифікувати.

Про це сказав науковий співробітник Українського центру вивчення історії Голокосту Михайло Тяглий під час круглого столу в Укрінформі.

"На сьогодні за статистикою, яку ми зібрали за архівними документами, за спогадами, відомо більше 130 випадків масової загибелі ромів у межах сучасних кордонів України. І це дуже багато порівняно з тим, скільки є пам'ятників. Пам'ятники можна полічити на пальцях однієї руки. У нас ще попереду велика робота для того, щоб ідентифікувати ці місця. Ми вже майже не знайдемо свідків, але можемо знайти тих, кому розповідали про це і хто може ідентифікувати пам'ять про це", - зазначив Тяглий.

Підкреслюючи внесок неурядових інституцій, громадянського суспільства в увічнення пам'яті ромських жертв у період Другої світової, він повідомив, що в Циганському театрі "Романс" відкрито виставку, присвячену циганському геноциду на теренах України, яка працюватиме до 15 листопада.

Читайте також: МЗС закликає світ не допустити повторення трагедій, подібних до Бабиного Яру

Він також зазначив, що Україна - одна з небагатьох країн, де 2 серпня вважається частиною національного меморіального календаря. Цей день - Міжнародний день голокосту ромів - був запроваджений на державному рівні указом Верховної Ради в 2004 році. Але назву цього дня потрібно змінити - на Міжнародний день пам'яті жертв голокосту ромів. Тож потрібні відповідні пропозиції до Верховної Ради, підкреслив науковець. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-