Викрадення Павла Гриба:

Викрадення Павла Гриба: "Новая газета" опублікувала власне розслідування

Укрінформ
Побачення українця Павла Гриба з дівчиною з Сочі Тетяною в Білорусі проходило під контролем ФСБ, про що сама дівчина та її мати знали.

Про це йдеться в статті-розслідуванні російської "Новой газеты"

"Як можна припустити, краснодарські чекісти, вивчивши листування молодих людей, вирішили виманити Павла Гриба на зустріч з дівчиною. Тетяну вони запевнили, що не збираються нікого заарештовувати, а хочуть лише "зрозуміти, що за персонаж цей Павло, чи реальна він людина, які у нього плани"... Тетяна говорить, що їй запропонували операцію - принаймні, вона все зрозуміла саме так. Їй потрібно було приїхати до Павла на особисту зустріч, поставити йому кілька запитань про його плани на майбутнє, а як послугу у відповідь їй обіцяли видати закордонний паспорт, з яким вона зможе виїхати з Росії", - йдеться в статті.

Наголошується, що дівчина Тетяна, яка листувалася на націоналістичні теми в соцмережі з 19-річним Павлом Грибом і нібито хотіла переїхати до нього до України, була на допиті у ФСБ ще в червні. "Дівчину з матір’ю забрали о 7-й ранку і повезли на допит. Допит проходив без адвоката, хоча і у присутності класного керівника. Після бесіди співробітник поставив Тетяні вимогу підписати документ про нерозголошення таємниці слідства. Вона не може говорити про суть справи, але дає зрозуміти, що секретні служби мали доступ до особистого листування молодих людей в скайпі та "ВКонтакте". Подальші події розвивалися вже під контролем краснодарського главку ФСБ", - йдеться в статті.

Читайте також: До Павла Гриба перестали пускати українських консулів

За словами Тетяни, переліт з Сочі до Мінська сплатила її мати, "вимушено включена в цю ситуацію", і весь час в Гомелі супроводжувала "закоханих по соцмережі".

Як пише видання, вдень 24 серпня молоді люди у присутності Тетяниної матері зустрілися на алеї біля гомельського вокзалу. Запитання Павлу ставила мати - її цікавили його подальші плани, чим він займається і захоплюється. Хлопець відповів, що любить її доньку і хоче, щоб вона переїхала в Україну назавжди. Після короткої зустрічі Тетяна з матір’ю сіли у таксі і поїхали. 

"Після зустрічі Павло вирушив пішки на гомельський автовокзал, щоб сісти на автобус до Києва. Хлопець був без грошей, але із зворотним квитком. На підході до автовокзалу люди, що не представилися, в цивільному запхнули Павла в мікроавтобус і вивезли в ліс, де передали іншим особам. Їх хлопець також не зміг упізнати - на його запитання викрадачі не відповідали. На новому автомобілі Павла привезли в невідому будівлю і посадили в камеру без вікон, в повній ізоляції протримавши там, за його відчуттями, близько двох діб. Коли його вивели, Павло зміг зрозуміти з інформаційних матеріалів усередині будівлі, що перебуває у відділенні поліції села Рябцево Смоленської області. Далі хлопцю повідомили, що його затримання оформлять за законами Росії. Після оформлення Павла відвезли до Краснодара", - повідомляє "Новая газета".

Разом з тим батько Павла, офіцер прикордонної служби України в запасі Ігор Гриб указує на те, що білоруські міліціонери і прикордонники не могли не бути причетні до затримання Павла. На думку Гриба-старшого, оскільки Павло був у базі розшуку РФ і Білорусі, то затримати його за протоколом мали ще на кордоні, "але з якихось причин прикордонники його не чіпали, а запустили в пастку".

До викраденого Павла Гриба, який має інвалідність (вроджене захворювання печінки) і потребує операції, українських консулів допустили лише 18 вересня. Побачення в СІЗО Краснодара тривало менше півгодини. Водночас дипломатам було заборонено спілкуватися з Павлом українською, розпитувати про кримінальну справу і передавати ліки. Також російські слідчі відмовилися допустити до Павла українську лікарську комісію. Замість цього хлопця відвезли в місцеву лікарню, але потім повернули назад в камеру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-