Порошенко розповів про сильні сторони нового закону про освіту

Порошенко розповів про сильні сторони нового закону про освіту

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко заявляє, що новий закон «Про освіту» передбачає конкретні кроки із захисту української мови.

Про це він сказав під час відкриття першої черги заводу з виробництва кабельних мереж LEONІ у Коломиї на Івано-Франківщині, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Вчора вступив у дію новий закон «Про освіту». Новий закон - це інвестиції в наше майбутнє, коли українські діти зможуть вчитися за новими індивідуальними і автономними програмами, коли зможуть отримати значно більше знань, коли будуть готові до нового життя в ХХІ столітті. Дуже важливо, що новий закон про освіту передбачає і конкретні кроки з захисту нашої української мови», - наголосив Порошенко.

Він нагадав, що коли балотувався у Президенти, заявляв, що рішуче діятиме «для того, щоб захистити нашу мову».

Читайте також: Клімкін у жовтні поїде в Угорщину – обговорювати "чутливе питання"

«І сьогодні нарешті працюють квоти на українському радіо щодо української мови. І чому це має дивувати? На якій іншій мові мають говорити на українському радіо? Найближчим часом запрацюють квоти на українському телебаченні. І вже ми навіть їх перевиконуємо. І нехай вчаться використовувати нашу мову, захищаючи при цьому мову національних меншин», - підкреслив Президент.

Як повідомлялося, Верховна Рада 5 вересня ухвалила закон «Про освіту», який, зокрема, регулює питання використання української мови у сфері освіти. 25 вересня його підписав Президент Петро Порошенко.

У законі передбачено, що діти з нацменшин в Україні продовжуватимуть вивчати рідну мову, а з середньої школи починатимуть вчитися державною мовою. Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї або кількох дисциплін.

Водночас у ряді країн, які мають діаспору в Україні, висловили протест з приводу статті закону про навчання дітей нацменшин українською мовою.

Уряд Угорщини, зокрема, заявив, що блокуватиме всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон про освіту.

Міністерство закордонних справ України направило закон "Про освіту" на експертизу у Венеціанську комісію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-