2 жовтня: народний календар і астровісник

2 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Хто й куди ходить за Трохимом, що робить зараз бджола і де сьогодні день відкритих дверей. 

Сьогодні мучеників Трофима, Савватія і Дорімедонта. Трофима в народі називали Трохимом. У цей день хлопці й дівчата «обирали одне одного». У давнину існував обряд, пов’язаний з тим, що після Семена (14 вересня) вже можна було засилати сватів, а на Покрову (14 жовтня) – справляти весілля. Таким чином, Трохим начебто стояв на півдорозі між обома святами, нагадуючи, що пора весіль не за горами. Адже за традицією між заручинами і шлюбом обов’язково мало пройти не менше місяця. Це пов’язано, насамперед, з моральними канонами: за цей час засватана дівчина чи її батьки ще могли відмовитися від весілля (хоч народна мораль суворо засуджувала подібні вчинки). Таким чином, це був своєрідний «термін роздумів» і воднораз достатній час, щоб якнайкраще підготуватися до весілля. На Трохима хлопці й дівчата мали остаточно з’ясувати, чи будуть вони шлюбуватися в цьому році, а чи ще відвідуватимуть вечорниці та досвітки. Звідси й поговірка: «На Трохима не проходить щастя мимо – куди Трохим, туди й воно за ним».

Натомість святий мученик Савватій був покровителем пасічників і зберігачем «божих мух», тобто бджіл. З 2-го до 10-го жовтня пасічники переносили в омшаники (погребки) вулики. При цьому спостерігали: якщо бджоли старанно позаліплювали вічка воском чи прополісом – зима буде суворою, а коли злегка – то теплою.

З іменинами вітайте Ігоря, Давида, Костянтина, Олексія, Миколу, Марію.

Сьогодні 12-ий місячний день. За зоряною граматикою це просто дивовижний день. Щоправда, кожен день саме таким і має бути в ідеалі, але тут трохи про інше. Сьогодні маємо опікуватися тільки «вишнім», тобто високими матеріями. 12-ий місячний день – це період накопичення мудрості, осягнення всесвіту і себе. Зорі допомагатимуть піднятися над повсякденням і осягнути взаємозв’язок усіх речей у Всесвіті. Небесна брама цього дня широко відчинена і туди, цілком безкоштовно може потрапити кожен охочий. Якщо ж ви гадаєте, що Царство Небесне поки що не для вас,  обов’язково відвідайте сьогодні свого духовного наставника, церкву, мечеть чи синагогу, читайте молитви. Атеїсти мають вибратися на природу – на берег річки, озера, моря й там надихатися й заряджатися. Про поспіх, натиск, агресивну поведінку сьогодні краще забути. Як вогню бійтеся жаліти себе й розпускати нюні – це може обернутися не просто хандрою, а справжньою депресією.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1902 році: -2,5; а найтеплішим у 1915 – +26,0.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-