30 вересня: народний календар і астровісник

30 вересня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Віри, Надії, Любові та Софії; прощаємось з вереснем і готуємось до зустрічі жовтня

Нині християни вшановують пам’ять святих мучениць Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії. Святі жили в ІІ столітті в Римі. Софія (у перекладі з давньогрецької означає мудрість) рано втратила чоловіка, який був військовим, і сама виховувала трьох доньок. Родина сповідувала християнство – заборонену на той час у язичницькому Римі релігію. Чутки про жінку-християнку та її трьох дочок дійшли імператорського двору. Їх схопили, піддали немилосердним тортурам, а згодом стратили. Дітей катували на очах у матері. Вірі на той час було 12, Надії – 10, наймолодшій Любові виповнилося лише 9 років. Софія нічого не могла вдіяти – вона лише страждала, дивлячись на муки власних дітей, а через три дні материнське серце не витримало, і вона теж померла. На іконах їх завжди зображують учотирьох – мати обіймає трьох своїх донечок. Разом вони нездоланні та вічні. Ці жіночі імена уособлюють християнські чесноти, які з віку в вік теж проходять горнило жорстоких випробовувань, аби ще яскравіше засяяти в людині.

Свято Віри, Надії, Любові та Софії не належить до великих церковних свят, але воно якесь дуже-дуже затишне, натхненне, наче просякнуте останнім, вже скупим, прощальним вересневим теплом і світлом… Колись цього дня жінки не починали будь-якої важливої роботи. Можна сказати, що це було невеличке жіноче свято, особливо у тих, хто мав імена святих мучениць.

Сьогодні день Ангела у Віри, Надії, Любові та Софії, а ще в Ірини, Олександри, Павла та Івана.

Місяць непомітно росте, нині 10-ий місячний день. Чудовий, гарний день з активною енергетикою, ще й вихідний до всього. Але й тим хто працює, вестиметься добре, незчуєтесь, як і час збіжить. Сьогодні не треба звертати увагу ні на сни, ні на прикмети, ні на знаки, ні на символи. Говоріть що говориться, любіть як любиться і живіть як живеться. Цього дня нове випадкове знайомство може перерости у міцну дружбу, поновляться старі забуті контакти. Якщо давно не влаштовували званих обідів чи вечірок – цей час настав! Оселя має наповнитись дружніми розмовами, сміхом, дитячим гамором і ароматом домашньої випічки, тим більш, що знову настала золота доба класичної шарлотки. Уникайте сварок з рідними. Миру та злагоди вашому дому!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1881 році: -2,9; а найтеплішим у 1892 – +25,6.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-