Експерт: Залучення громадськості до відбору суддів містить ризики

Експерт: Залучення громадськості до відбору суддів містить ризики

Укрінформ
Залучення громадянського суспільства до процедур відбору суддів є безпрецедентним досвідом порівняно з країнами Європи. Водночас цей процес не є однозначним та містить ризики стосовно гарантії незалежності суддів.

Таку думку висловила голова Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Ханне Юнкер під час презентації проекту звіту про результати моніторингу діяльності Громадської ради доброчесності в контексті стандартів та рекомендацій Ради Європи, повідомили Укрінформу в Асоціації правників України.

Зокрема, один із ризиків, на думку Юнкер, полягає у недостатній обгрунтованості деяких висновків Громадської ради доброчесності, що впливає на репутацію суддів.

"Метою створення цього нового органу є забезпечення того, щоб судді в Україні обов’язково були прикладом доброчесності та викликали довіру – як в очах суспільства, так і в очах своїх колег. Поважаємо цю мету", – зазначила представник Ради Європи.

Водночас вона підкреслила, що важливим є те, щоб діяльність Громадської ради доброчесності, її повноваження в процесі відбору суддів були чітко окреслені та врегульовані.

"Процес призначення суддів на посаду є надчутливим у будь-якій демократичній країні. Потрібно бути дуже обережним у цьому процесі", – вважає Юнкер.

Експерти всеукраїнської громадської організації "Асоціації правників України" та проект Ради Європи "Підтримка впровадженню судової реформи в Україні" підготували звіт про результати моніторингу діяльності Громадської ради доброчесності в контексті стандартів та рекомендацій Ради Європи. У цьому звіті, який стосується надання ГРД негативних висновків щодо кандидатів до Верховного суду, зокрема, встановлено 17 випадків використання ненадійних джерел інформації, щонайменше 21 випадок надання оцінки судових рішень кандидатів, на що громадськість не мала повноважень, 4 випадки неоднакового підходу щодо оцінки конкретних фактів та обставин, 20 випадків застосування у висновках нерелевантної інформації та 17 – такої, що не є об’єктом перевірки.

Читайте також: Вища рада правосуддя звільнила лише 10% суддів, які "душили" Майдан

"Через вказані недоліки ГРД приймала необгрунтовані та частково необгрунтовані висновки під час конкурсу до Верховного суду", - йдеться в дослідженні.

Як повідомлялося, з 7 листопада 2016 року по 27 липня 2017 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України провела перший конкурс на посади суддів Верховного суду. 80% кандидатів, до яких у громадськості були зауваження, не потрапили до фінального рейтингу переможців. Очікується, що 29 вересня Вища рада правосуддя оголосить остаточне рішення щодо переможців конкурсу.

Фото: vru.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-