Півсотні нотаріусів позбавили права на практику за минулий рік - Петренко

Півсотні нотаріусів позбавили права на практику за минулий рік - Петренко

Укрінформ
За минулий рік понад 50 нотаріусів були позбавлені права займатися своєю діяльністю.

Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко під час гарячої лінії в «КП в Україні», повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Тільки за минулий рік понад 50 нотаріусів були позбавлені права на зайняття своєю діяльністю», -  зазначив Петренко.

Він  підкреслив, що нині в Україні налічується близько 5 тисяч нотаріусів.

«Абсолютна більшість цих людей - професійні порядні люди, але є певна частина, яка, ризикуючи навіть своєю свободою, іде на незаконні дії. Це сталося тому, що певний період часу, в 2000-ті роки, доступ до професії нотаріуса був комерційний. І людина, яка заплатила гроші за іспит, повинна їх «компенсовувати», - пояснив міністр юстиції.

За його словами, тепер «займатися шахрайством із нерухомістю стало дуже незручно і болісно», тому що Україна з минулого року ввела жорстку кримінальну відповідальність за рейдерські дії або незаконне захоплення майна.

Міністр повідомив, що подібних випадків в Україні десятки.

"Правоохоронна система повинна працювати. Міністерство юстиції зі свого боку таких нотаріусів виявляє. Ми їх позбавляємо права зайняття нотаріальною діяльністю, а матеріали передаємо до правоохоронних органів. За цей рік понад 10 кримінальних проваджень уже закінчені органами прокуратури і передані до суду", - зазначив Петренко. 

Читайте також: Мін’юст виклав список нотаріусів, яким анулювали доступ до держреєстру

За його словами, щоб не стати жертвою "чорного" нотаріуса або реєстратора, можна на сайті Міністерства юстиції ознайомитися зі списками  нотаріусів і реєстраторів, які притягалися до відповідальності за порушення закону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-