27 вересня: народний календар і астровісник

27 вересня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Хрестовоздвиження; у чому сила Хреста і чи варто купувати павича.

Сьогодні одне з 12 найбільших свят року – Воздвиження Чесного і Життєдайного Хреста Господнього. Згідно з переказами, близько 326 року рівноапостольна Єлена, мати першого християнського імператора Константина, знайшла в Єрусалимі біля Голгофи Хрест, на якому було розіп’ято Ісуса Христа. Піднесений хрест став символом перемоги і торжества християнства. Смисл цього свята полягає в тому, що цього дня прославляється добровільна жертва, принесена Богом заради спасіння людства. Після розп’яття Ісуса хрест, що був до того знаряддям страшних тортур і ганебної кари, став християнською святинею, символом всеохоплюючої любові, перемоги життя над смертю. Однією з особливостей цього свята є строгий піст – у пам’ять про страждання і смерть Господа на Хресті.

Віруючий християнин не мислить свого життя без хреста. За будь-яких життєвих обставин – трагічних чи радісних – християнин осіняє себе хрестом.  А ще хрест не обирають. Він дається кожному свій, і нести по життю його треба з Божою поміччю гідно. Як казав один святий, «Силою Хреста Господнього рвуться всі диявольські сіті».

В народі Воздвиження називали Здвиженням. Наші пращури вважали, що «На Здвиження земля двинеться ближче до зими», чи «В цей день здвигається земля з літа на зиму». Всі птахи мають відлетіти у вирій, а все лісове гаддя ховається в листя й залізає в землю, щоб перебути зиму. На Закарпатті Воздвиження було останнім днем заготівлі горіхів та яблук. Богомільні люди постували, а також не виконували важких робіт, пов’язаних, насамперед, з деревом – не рубали і не кололи дров, не стругали і не пиляли дошок. А ще казали: «Хто не обсіявся до Чесного Хреста, той не варт собачого хвоста».

Іменинник сьогодні один – Іван.

Сьогодні 7-ий та 8-ий місячні дні. Початок ІІ фази, енергетика дня пасивна. Символ – Павич. До речі, в Україні цих колись екзотичних птахів продають від тисячі, до понад 3 тисяч за штуку (приміром, дорослий страус-самець коштує більш ніж 10 тисяч гривень). Не пред’являйте сьогодні нікому жодних претензій! Ні Богові, ні ближньому, та й собі теж. У відносинах тримайтесь дистанції, але слідкуйте аби вона не перетворилась у прірву. Може так статися, що фортуна буде лояльною до всілякого роду авантюристів або тих, хто готовий пожертвувати собою. Якщо ви не з перших і не з других – чатуйте на свій шанс. Вразливим є шлунок і периферична нервова система. Добре постувати (голодувати) і стригтися.  

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1906 році: -1,2; а найтеплішим у 1927 – 30,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-