Звіт про

Звіт про "постачання" Україною зброї до Південного Судану дискредитує Amnesty - Фріз

Укрінформ
Народний депутат від БПП, член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Ірина Фріз вважає, що звіт Amnesty International про нібито постачання Україною зброї до Південного Судану є черговим "зовнішнім замовленням".

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

"Після звинувачень на адресу держави у постачанні ракетних технологій КНДР та інших інсинуацій, за якими "стирчать вуха" Кремля, доповідь АІ наводить на думку щодо чергового викиду, що має зовнішнє замовлення", - заявила Фріз.

За її словами, з 2014 року весь експорт зброї України є абсолютно прозорим. А тому звіт організації Amnesty International про нібито постачання Україною зброї до Південного Судану є, на її думку, абсурдним та дискредитуючим в першу чергу цю організацію.

Як повідомляв Укрінформ, у звіті, опублікованому 25 вересня, Amnesty International заявляє, що в 2014 році державна компанія "Укрінмаш" незаконно підписала контракт з компанією з ОАЕ на поставку тисяч кулеметів, мінометів, РПГ і мільйонів боєприпасів до Південного Судану.

Amnesty посилається на два пакети комерційних і офіційних документів, заявляючи, що отримала їх у Великій Британії від двох незалежних джерел. За повідомленням правозахисників, це проекти контрактів і підписані договори. У документах, за даними організації, згадуються три компанії: британська S-Profit, українська "Укрінмаш" і компанія з ОАЕ International Golden Group.

Читайте також: Укрінмаш заперечує постачання зброї Південному Судану

Державна фірма "Укрінмаш", у свою чергу, заявила, що не постачала і не постачає зброю до Південного Судану.

Зокрема, представник "Укрінмашу" Юрій Кирилич зазначив, що договір із компанією-посередником, про який йдеться в звіті Amnesty, був підписаний, але не виконаний і виконаний не буде через те, що не було отримано дозволу на експорт цієї зброї з України.

Південний Судан здобув незалежність шість років тому. Від кінця 2013 року в цій країні з різною інтенсивністю точиться громадянська війна. Повстанські сили вимагають відставки президента Сальви Кіїра, звинувачуючи його уряд у масових убивствах мирного населення. Сама влада багатого на нафту Південного Судану ці звинувачення відкидає. У результаті конфлікту загинули десятки тисяч людей і понад 3,5 мільйони втратили домівки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-