26 вересня: народний календар і астровісник

26 вересня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Корнилія; «Останні теплі дні…» й слово, яке не горобець

Сьогодні священномученика Корнилія сотника. Корнилій був фаховим військовим, центуріоном Римської армії, язичником. Згодом він увірував у Христа, був хрещений, а потім і висвячений у сан єпископа самим апостолом Петром. Про життя Корнилія йдеться в книзі Діяння Апостолів.

У давнину день на Корнилія вважали останнім теплим днем. Ним власне завершувався період пасторальної осені з її червоно-жовтим листям і павутинками бабиного літа. Після Здвиження (27 вересня) ні про яке тепло вже не йшлося – негода ставала щільнішою, холод – всепроникним, а день неухильно зменшувався. Саме на Корнилія йшли останні відносно теплі дощі. Період міжсезоння, коли розгасали дороги – був найважчим для українських селян: і на возі не проїдеш, і сани ще рано лаштувати. Хоча останні мали стояти полагоджені ще з літа.

Цього дня наші пращури готувалися до прийдешнього свята Воздвиження: прибирали в оселях, готували пісні страви, адже завтра – пісний день.

Іменинники нині Стефан, Олександр, Микола, Леонтій, Валерій. 

Сьогодні 6-й та 7-ий місячний день. У тренді комунікабельність, творчість, розвиток ідей. Сьомий день місячного циклу позначений магією слова. Його сила зростає в десятки, а то й сотні разів. Слова, промовлені цього дня, мають бути найнеобхідніші й добре продумані. Треба стерегтися слів-паразитів, вульгаризмів, обсценної лексики. Деякі астрологічні школи радять у цей день утриматись від будь-яких руйнівних дій: приміром не рвати квітів або папір. Всю свою енергію направте на реалізацію ідей і планів. А ще це період активного поглинання і засвоєння космічної енергії. Сни збуваються, але ліпше про них нікому не розповідати. Добрим знаком буде сьогодні почути дзвони.

Згідною з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1882 році: +0,1; а найтеплішим у 1924 – 31,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-