Росія готова голодувати і принижуватися, тільки б називатися імперією – історик

Росія готова голодувати і принижуватися, тільки б називатися імперією – історик

Укрінформ
У неділю в Інституті історії Нацакадемії наук завершилася конференція "Падіння Імперії", організована польським фондом "Незалежність" за підтримки МЗС РП. Форум став частиною циклу заходів, присвячених 100-річчю відродження держав, що утворилися на руїнах Російської імперії.

Про підсумки конференції кореспонденту Укрінформу розповіла модератор форуму, польський політик, правозахисник і активістка руху "Солідарність, що бореться" Ядвіга Хмелевська.

"Ми згадуємо 100-річчя руйнування Російської імперії та початок створення на її уламках таких держав, як Польща, Україна, Білорусь, Естонія, Латвія, Литва, Грузія, Азербайджан, Вірменія... Ми аналізуємо, як політики і народи змогли використати ці "п'ять хвилин історії" для того, щоб побудувати свої держави", - сказала Хмелевська.

На її думку, всі народи в царській Росії боролися за свою незалежність, ця боротьба триває й нині.

Як вважає політик, спроби відновлення зруйнованої сто років тому імперії існують і нині, тому "будь-яка путінська Росія, чи то вона червона, чи біла, чи зелена або чорна, завжди буде небезпечною".

Читайте також: РФ готувала гібридний наступ на Європу, але Майдан змусив до фальстарту - Порошенко

Як вважає Хмелевська, загроза імперській Росії виявляється як у спробах Москви підпорядкувати собі інші країни, так і у переконаності населення РФ в тому, що вони - "найголовніша, наймогутніша і найбільша нація у світі".

"Вони можуть голодувати, жити в бідності, приниженні, але вони хочуть називатися імперією. У більшості з них немає прагнення свободи та любові до демократії. Це викликає побоювання", - сказала Хмелевська.

Водночас активістка зазначила, що "якби не ситуація в Криму і на Донбасі, Україна б досі не визначилася зі своїм вибором".

"Україна до 2014 року і після подій у Криму та на Донбасі - це дві різні країни. Нині українець, навіть той, який говорить російською, йде на війну і готовий загинути за свою батьківщину. Путін, розв'язавши війну на Донбасі, сам того не бажаючи, допоміг остаточно побудувати державу Україна", - вважає Хмелевська.

"Ми в Польщі спокійно спимо, доки Україна тримає оборону проти Росії, але якби не Росія, у Польщі не побудували б бази НАТО", - заявила вона.

На конференції "Падіння Імперії" працювали дві секції: "Відродження України і боротьба за незалежність" і "Прагнення кримських татар незалежності - Кримська народна республіка".

У перший день перед її учасниками виступив професор Ігор Ілюшин з розповіддю про вплив союзу "Пілсудський-Петлюра" на національну політику Польщі. Також прозвучали доповіді істориків про кримський уряд Сулеймана Сулькевіча і взаємини Криму з Польщею (Гульнара Абдуллаєва), про кримськотатарську революцію 1917-1918 років, її цілі, рушійні сили та результати (Андрій Іванець), про основні ідеї та причини враження кримських татар у боротьбі за національну державність у 1917-1918 роках (Наріман Сєїтягяєв).

Окрім того, виступ доктора економічних наук Маріуша Патей (Польща) був присвячений економічним основам регіональної співпраці основоположників ІІ Речі Посполитої та УНР.

Другий день конференції був присвячений темі незалежності та інтеграції країн Адріатичного, Балтійського і Чорноморського басейну (Олена Семеняка) і питанням співпраці Польщі та України у сфері права і освіти (Алеся Радзішевська).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-