19 вересня: народний календар і астровісник

19 вересня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Михайлове диво; працювати чи не працювати і що псує карму.

Сьогодні чудо Архистратига Михаїла, яке трапилося в Хонах. У Фрігії, неподалік від міста Ієраполіса (нині це територія Туреччини), знаходився храм на честь архистратига Михаїла. Він був збудований коштом місцевого мешканця в знак подяки за одужання доньки. Дівчинка довго була німою, але одного разу, напившись води з джерела, що протікало неподалік майбутнього храму – одужала. Після того чимало місцевих язичників прийняли християнство. Утворилася християнська громада. Втім, декому це не сподобалося. Заздрісники вирішили знищити храм – вони поєднали русла двох гірських річок і направили на церкву. Паламар на ім’я Архип почав молитися, благаючи Михаїла захистити обитель. І був почутий. Несподівано з’явився архангел, вдарив списом у скелю і бурхливий потік, що загрожував ось-ось змести все на своєму шляху, потік до глибокої ущелини. Храм було врятовано, віряни раділи і славили архангела, а присоромлені недруги втекли. Місце, де сталося диво, отримало назву Хони, що означає «ущелина», «впадина».

Українці дуже трепетно ставилися до спомину дива в Хонах – цього дня намагалися не працювати, вірячи, що хто порушить закон, того неодмінно настигне лихо. Про це існує безліч переказів. У зв’язку з цим від Михайла починали справляти храмові свята, а отже, варити питний мед («медовуху») і влаштовувати «кануни», тобто громадське розпродування медівки. Тому й казали: «До Михайла й толока файна».

Іменинники сьогодні Дмитро, Костянтин, Іван, Всеволод, Давид.

Сьогодні 29-ий місячний день. Ми в темній зоні, завтра новомісяччя, тож гарантії того, що не «штормитиме» – жодної. Вживаймо заходів: задраюємо люки (очі, вуха), п’ємо щось від нудоти і прив’язуємо себе до ліжка (жарт). 29-ий місячний день – час падінь і катастроф, гучних політичних фіаско і тихих особистих трагедій. Сьогодні може трапитися все що завгодно і дарма шукати в тому винного. Добре запалювати свічку (ліпше церковну), читати молитву. А ще треба подякувати за все-все-все, що трапилось за цей період. Невдячність і невдоволеність, наче корозія, дуже псують карму.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1894 році: +0,4; а найтеплішим у 1913 – 28,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-