Мови нацменшин: у МЗС кажуть, закони України найбільш ліберальні у Європі

Мови нацменшин: у МЗС кажуть, закони України найбільш ліберальні у Європі

Укрінформ
Українське законодавство - найбільш ліберальне серед усіх країн Європи щодо забезпечення прав національних меншин здобувати освіту рідною мовою.

Про це сказав перший заступник міністра закордонних справ Вадим Пристайко під час брифінгу за підсумками зустрічі з представниками 11 країн, Ради Європи, ОБСЄ і Європейської комісії стосовно "мовної" статті закону "Про освіту", повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У нас найбільш ліберальний закон, взагалі такого немає ніде. Більшість країн узагалі не опікується тим, щоб надавати освіту дітям мовою національної меншини. Вони нагадують, що є одна мова. У нас державною мовою є українська. Ми дійсно до цього часу підтримували найбільшу кількість національних шкіл, давали найбільшу можливість для дітей з національних громад навчатися і здобувати освіту найперше їх рідною мовою. Результати навчання цих дітей показують, що вони не здатні йти далі і зупиняються на рівні середньої освіти і не зможуть набути бажаної професії, або вони будуть змушені навчатися десь за кордоном», - сказав Пристайко.

Він висловив сподівання, що експертиза Ради Європи 7 статті закону "Про освіту", який регулює питання мови освіти, триватиме не більше ніж півроку.

Водночас, за словами Пристайка, Україна готова збільшити підтримку освіти українською мовою для українських дітей, що живуть за кордоном. 

Читайте також: Гриневич про мовний закон: Готові надати спірну статтю для експертизи Ради Європи

"Разом із МОН ми збільшуємо фінансування на підтримку освіти українською мовою за кордоном. Ми будемо допомагати всім школам за кордоном, щоб діти українці або походженням з України здобували освіту українською мовою», - сказав Пристайко. 

У свою чергу міністр освіти та науки Лілія Гриневич наголосила, що новим законом про освіту права дітей з національних меншин тільки розширюються, тому що їм забезпечується можливість вступати в українські виші, де навчання проводиться державною мовою. Адже практика викладання всіх предметів мовою національних меншин призвела до того, що випускники таких шкіл не можуть здати ЗНО з української мови. За даними Українського центру оцінювання якості освіти, у 2016 році понад 36% випускників Закарпаття здали зовнішнє незалежне оцінювання з української мови з результатом від 1 до 3 балів за 12-бальною шкалою. При цьому найгірші результати ЗНО з української мови в 2016 році отримали випускники з Берегівського району, де компактно проживає угорська громада: 75% випускників отримали від 1 до 3 балів за 12-бальною шкалою. Загалом же у 2016 році 60,1% школярів, що належать до угорської та румунської меншини і, відповідно, складали ЗНО з математики та історії України однією із цих мов, взагалі не подолали поріг склав/не склав.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-