16 вересня: народний календар і астровісник

16 вересня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Домни; для чого глечики на парканах і що буде бальзамом.

Сьогодні Домни Нікомедійської. Ця свята загинула мученицькою смертю разом з іншими християнами на чолі зі священномучеником Анфімом, єпископом Нікомідійським. Гоніння на віруючих у Нікомедії відбувалися за двох імператорів – Діоклетіані та Максиміані. Особливо ж загострилася ситуація після того, як сталася пожежа в імператорському палаці. Ясна річ, почали шукати ворогів. Ними, звісно, виявилися місцеві християни – дивні люди, що відмовлялися приносити жертви язичницьким богам, натомість сповідували любов до розіп’ятого Христа. Їх схопили і після тортур стратили. Свята Домна, до того як стати християнкою, служила жрицею в язичницькому храмі.

На Домни сягало свого апогею копання картоплі. На городах хазяї розпалювали вогнища, пекли бульбу і гріли руки, «щоб не мерзли зимою». А ще на тинах розвішували надбиті чи тріснуті глечики і макітри. Тримати в хаті їх було небажано, враховуючи упереджене ставлення українців до битого посуду, а на паркані вони мали виконувати роль своєрідного оберегу. Будь-хто, прийшовши до двору з недобрими намірами, кинувши оком на тин з глеками – враз забував про лихе і втрачав свою чаклунську енергетику.

Іменинники сьогодні Петро, Єфим, Василіса, Сергій, Андрій, Василь. 

Сьогодні 26-ий місячний день. Сподіваймося, що важка й несприятлива енергетика цієї доби нікому не зіпсує настрій – ні тим, хто відпочиває, ні тим, хто працює. Найліпші ліки цього дня – тиша. Вона – цілющий бальзам і чудо-пігулка; треба наповнитись нею, просякнути – тоді є шанс не тільки почути інших, але і щось нове у собі. День, пов’язаний з трансформацією системи цінностей. Приміром, шанувальник творчості Малера може стати поціновувачем брутального американського репа, а самовідданий фан «Шахтаря» раптом примкне до вболівальників полтавської «Ворскли». Ідеальний день для відпочинку на природі, заручин і шлюбу. Для тих, кому ні те, ні інше не актуальне – займіться хатніми справами.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1953 році: +1,2; а найтеплішим у 1903 – 29,6. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-