15 вересня: народний календар і астровісник

15 вересня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Мамонтія-Вівчарника; завершуємо почате і йдемо на вечорниці.  

Сьогодні Церква вшановує преподобних Антонія і Феодосія Печерських – засновників Печерського монастиря. Першим було канонізовано Феодосія – в 1108 році; Антонія – лише наприкінці ХІV або на початку ХV століття. Житіє преподобного Феодосія вражає. Воно написане дивовижно живою мовою, до того ж, надзвичайно реалістично. З дитинства він хотів стати ченцем, але батьки були проти. Особливо мати – жінка надзвичайно сильна, з громовим голосом, схожа на чоловіка. Іноді вона била хлопця, а одного разу, коли той пішов разом з паломниками, наздогнала його, вчепилася у волосся, добряче відлупцювала, зв’язала, а вдома декілька тижнів тримала запертим. І це при тому, що жінка була набожною і дуже любила сина. Але все одно – втримати Феодосія силоміць біля себе їй не вдалося… Варто зауважити, що життя, як Антонія, так і Феодосія, не було легким. За великим рахунком тогочасні монахи нічим не відрізнялися від теперішніх, хіба що гаджетів не було – ті ж самі людські пристрасті, з якими доводилося боротися.

А ще сьогодні мученика Маманта або Мамонтія-Вівчарника, якого чомусь вважали покровителем кіз і овець. Цього дня не виганяли худобу з двору, побоюючись, що вона після цього довго хворітиме. Відсьогодні закінчувалось і літнє молодіжне дозвілля. Гуляння проводили вже не на вулиці, а на вечорницях в оселях. 

З іменинами вітайте Івана, Анатолія, Пилипа, Ксенію, Павла, Стефана.

Сьогодні 25-ий місячний день. Місяць у трохи меланхолійному Раку. Хоча нині не субота і не неділя, зорі радять не перенапружуватись і відпочивати. Тобто, якщо бути точним, помірно відпочивати і помірно працювати, налаштовуючись на прийдешні вихідні. Місяць спадає, зменшуються і наші сили, тому треба вмикати «економ-режим». Важливі справи розпочинати не варто, а ось працювати з поточним матеріалом – саме раз! Доцільними будуть різноманітні водні процедури: від мінімалістичної релаксаційної ванночки для рук-ніг, закінчуючи грандіозним вакхічним омовінням у сауні чи лазні. Хтось і взагалі може порозкошувати в теплих морських хвилях Адріатики, Середземного, Чорного чи якихось інших морів.

А в нас, згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві видався у 1925 році – лише +1,8; а найтеплішим у 1903 –  30,0. Майже як у Єгипті. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-