Справа Єфремова: екс-бійця

Справа Єфремова: екс-бійця "Торнадо" Цукура допитують по скайпу

Укрінформ
У Старобільському райсуді Луганської області, де слухається справа екс-голови фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександра Єфремова, розпочали допит ключового свідка - засудженого екс-бійця "Торнадо" Миколи Цукура.

Через те, що Цукур перебуває у лікарні, допит відбувався за допомогою відеозв'язку, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні запланований допит свідка Цукура проходитиме в режимі конференц-зв'язку", - сказав на початку засідання суддя.

Цукур повідомив, що знаходиться у лікарні виправної колонії в Бучі: сюди його перевели зі слідчого ізолятора і зробили дві операції.

Під час допиту Цукур розповів про захоплення управління Луганської СБУ 6 квітня 2014 року за участі працівників російських спецслужб, а також про те, що цьому передувало. Зокрема, про те, що 22 лютого мав розмову з Єфремовим, який сказав: "Те, що відбулося в Києві - ми цього не допустимо у нас. Ми - єдина легітимна влада в Луганській області, та й у країні в цілому".

На уточнення прокурора свідок пояснив, що під "ми" Єфремов розумів себе і своїх соратників з Партії регіонів, зокрема голову облради Валерія Голенка та його заступника Євгена Харіна.

Вже пізніше, в березні, Цукур мав бесіду з керівниками обласної ради.

"У той час якраз відбувалися серйозні події в Криму, і я не розумів, що буде у нас. В березні Голенко (у попередніх показах - Харін - ред.) показав мені рішення сесії Луганської обласної ради, яким вони відмовляються коритися Києву, і сказав, що "все йде за планом", що Кернес (мер Харкова - ред.) і Добкін (на той час голова Харківської ОДА - ред.) вже повернулися, і все обговорено. Я спитав: план - той, про який говорили 22-го ввечері (з Єфремовим - ред.)? Він сказав: так, той, і Олександр Сергійович в курсі. У той же час він говорив мені, що завезено 70 тис. паспортів Російської Федерації. І, найпечальніше, він згадав про те, що "одна смерть - це трагедія, а багато смертей - статистика". І що більшою буде "статистика", то більше можливостей буде в Російської Федерації допомогти нам, як в Криму, стати частиною РФ", - розповів Цукур.

В ході допиту Цукуру стало зле, і після технічної перерви суддя, грунтуючись на словах лікаря з Бучі про те, що у свідка стався гіпертонічний криз, вирішив перенести допит на завтра.

Цукура разом з іншими бійцями добровольчої роти "Торнадо" засуджено до 9 років ув'язнення за вимагання, порушення недоторканності житла та викрадення документів. Наразі розглядається апеляційна скарга адвокатів на цей вирок.

Читайте також: На Луганщині тимчасово ув'язнених ізолюватимуть по-європейськи

Показання Цукура лягли в основу кримінальної справи, за якою нині судять Єфремова.

Олександр Єфремов є обвинуваченим у кількох кримінальних справах. Зокрема, його підозрюють в організації захоплення будівлі Луганської обласної державної адміністрації, пособництві в захопленні будівлі Управління Служби безпеки України в Луганській області, вчиненні умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України, в організації терористичної організації "Луганська народна республіка", а також у державній зраді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-